L'OPERACIÓ LEZO

La fiscalia sospita d'Interior en la xivatada a Ignacio González

Destaca «la gravetat» de la trobada del número dos del ministeri amb el germà de l'expresident madrileny

El secretari d'Estat de Seguretat exigeix a Anticorrupció que aclareixi si l'acusa de res o que rectifiqui

zentauroepp38129315 gra017  madrid  21 04 2017   un furg n de la guardia civil a170424094337

zentauroepp38129315 gra017 madrid 21 04 2017 un furg n de la guardia civil a170424094337 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Fiscalia Anticorrupció no té dubtes de l’ampli «cercle d’acció» en «diferents sectors de l’Administració pública amb influències en l’àmbit de les carreres judicial i fiscal, així com en el si de la policia» d’Ignacio González «per aconseguir la impunitat de les seves accions». En l’escrit amb què s’oposa a revocar la presó per a l’expresident de la Comunitat de Madrid pel 'cas Lezo', destaca «la presumpta investigació filtrada del secretari d’Estat de Seguretat», José Antonio Nieto, que es va reunir amb Pablo González, germà de l’exdirigent del PP, el 8 de març passat, dos dies després de saber que eren investigats.

El ministeri públic es remet a una conversa gravada el dia 6 al despatx d’Ignacio González entre els tres germans, els dos imputats i la diputada autonòmica Isabel González, el marit de la qual, Juan José Caballero, també és investigat en el cas. En ella mostren el seu interès a conèixer qui hi ha al capdavant de la policia «vinculat als problemes d’Ignacio González per la presumpta investigació filtrada  del secretari d’Estat». Els fiscals del cas, Carlos Yáñez i Carmen García, afegeixen que «la interlocutòria recorreguda valora la gravetat de la comunicació amb el secretari d’Estat pel que pot implicar».

En la comissió d’Interior del Congrés, Nieto va admetre la reunió amb Pablo González, encara que la va vincular a l’empresa pública Mercasa, de la qual González era directiu abans que esclatés el 'cas Lezo', i va negar conèixer l’operació en què ja treballava la UCO, de la Guàrdia Civil, i que va culminar amb els arrestos del 19 d’abril. Unes «explicacions» que el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va qualificar de «suficients» abans de remetre’s a la pregunta que respondrà avui al Congrés, si hi hagués res de «rellevant» a comunicar. De moment, considera que «tot són hipòtesis» i va demanar «rigor», informa Pilar Santos.

La difusió de l’escrit del fiscal va provocar la resposta del Ministeri de l’Interior, que ahir a la nit va emetre un comunicat en què reclama a la fiscalia que aclareixi si imputa a Nieto cap càrrec «i sobre la base de quins fets objectius». En cas que no sigui així, prossegueix el comunicat, reclama a Anticorrupció «una nota aclaridora als mitjans de comunicació en què es matisi o desmenteixi» la seva presumpte implicació en els fets.

La fiscalia, que s’oposa a l’excarceració d’Ignacio González, recorda al text que ell mateix va admetre davant el jutge Eloy Velasco «haver recorregut a alguna persona del Ministeri de Justícia, ministeri fiscal o judicatura per conèixer l’estat dels seus casos», però va evitar identificar-les. A continuació va reconèixer un contacte amb «algun alt càrrec de la Policia per saber com estaven algunes coses si tenien algun informe que l’afectés». Segons les escoltes realitzades en el cas, González  va explicar a la seva germana que «l’havien avisat que tenia els telèfons punxats».

DESTORBAR

Notícies relacionades

Els fiscals, que en un escrit similar també s’oposen a l’excarceració del conseller de 'La Razón' i exresponsable de la filial sud-americana del Canal de Isabel II, Edmundo Rodríguez Sobrino, sostenen que tots dos «han fet servir les seves relacions en diferents sectors per tractar de destorbar el procediment». Han utilitzat «vincles» que transcendeixen la mera relació afectiva o professional, afegeix, «per forjar-se un pacte delictiu», que té com a principal nexe «l’ocultació de tripijocs il·lícits pagats amb diners públics».

Per tot això, González ha utilitzat estructures societàries en tercers països, com Suïssa, Luxemburg o el Regne Unit, circumstància que la fiscalia contraposa amb la «situació d’aïllament social i econòmic» en què es troba a Espanya, després de destapar-se el 'cas Lezo'.