ESCÀNDOLS A LES FILES POPULARS

El jutge decreta presó sense fiança per a Ignacio González

L'expresident de la Comunitat de Madrid nega haver comès irregularitats al Canal d'Isabel II

El jutge fixa en 23,3 milions d'euros, almenys, la xifra malversada "a través de comptes no autoritzats en paradisos fiscals"

González ha sortit de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos. / EFE FOTO I VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge va decretar ahir a la nit presó incondicional, com  demanava la Fiscalia Anticorrupció, per a l’expresident madrileny Ignacio González, que va dedicar les 2 hores i 45 minuts de declaració davant el jutge Eloy Velasco a negar els fets que se li imputen en el 'cas Lezo', com les irregularitats comeses en l’empresa pública de l’aigua Canal d’Isabel II.

Entre elles destaca la compra el 2013 per part d’Inassa, filial sud-americana de la companyia pública, de la brasilera Emissao Engenharia e Construçoes, fet que va suposar un perjudici a les arques madrilenyes de 25 milions de dòlars (23,3 milions d’euros). El jutge també va enviar a la presó l’exresponsable d’Inassa i conseller de 'La Razón', Edmundo Rodríguez Sobrino.

González tampoc va reconèixer les comissions pagades per la construcció d’un camp de golf als terrenys del Canal al centre de Madrid, fets pels quals van ser detinguts el seu germà Pablo –exdirectiu de Mer­casa– i el seu cunyat Juan José Caballero, que es van negar a declarar. Els fiscals van demanar presó amb fiança per a tots dos; el jutge la va fixar en quatre milions per al primer i de 100.000 euros per a Caballero.

González va negar, a més, irregularitats en la construcció del tren entre Móstoles i Navalcarnero, obra per la qual hauria cobrat, segons l’acte del jutge, 1,4 milions d’euros per part de la constructora OHL. Per aquests fets també va ser interrogat Javier López Madrid, conseller de l’empresa i gendre del fundador, Juan Miguel Villar Mir

L'exdirigent del PP L'exdirigent del PP va demanar a l'empresa ICM, apunta el jutge, un milió d'euros per sanejar els comptes del partit a Madrid

Es torna a investigar també l’Agència d’Informàtica i Comunicació de la Comunitat de Madrid (ICM), a la qual González va demanar, segons fonts jurídiques, un milió d’euros per sanejar els comptes del PP regional. El seu exresponsable José Mar­tínez Nicolás ja havia sigut detingut pel 'cas Púnica'. El jutge el va deixar en llibertat sota fiança de 100.000 euros, com a López Madrid.

Entre els altres indicis que el jutge va tenir en compte contra González hi figuren facturacions fictícies i l’ús habitual d’efectiu.

La Fiscalia Anticorrupció ja havia sol·licitat presó incondicional per a dos més dels nou detinguts: l’exdirectora financera del Canal i consellera de Canal Extensia María Fernanda Richmon i l’exresponsable d’Inassa i Rodríguez Sobrino. El magistrat va decretar dijous a la nit presó però eludible amb una fiança de quatre milions per a Richmon. El jutge, que va imposar compareixences mensuals a la secretària de Rodríguez Sobrino, Clarisa Guerra Soto, va decretar l’embargament de tots els béns i comptes dels arrestats, cosa que els complica pagar aquestes garanties.

Això inclou les que estan a l’estranger, que en el cas de Rodríguez Sobrino són moltes. De fet, tenia en un banc suís una cartera de fons valorada en 402.239 euros, que va regularitzar el 2012 amb l’amnistia fiscal, segons consta en l’acte de registre, en què es descriuen «nombroses» operatives de blanqueig de capitals a paradisos fiscals de la trama de l’operació Lezo.

Una filla de Rodríguez, imputada en el cas, segons Efe, controla el patrimoni ocult del seu pare. Consta com a propietària d’una vivenda a Barranquilla (Colòmbia),  una altra a Puerto Plata (República Dominicana), adquirida en dates «molt pròximes» a la compra de la societat brasilera Emissao, i una tercera a Londres. També disposa de comptes corrents al Regne Unit i a Jersey.

El magistrat investiga les inversions immobiliàries de Rodríguez Sobrino a Colòmbia el 2013 i el 2011, quan va intervenir en un negoci amb una constructora local de Bogotà, segons un correu que es va remetre a un directiu del Banco Santander, Julián Carrascosa, que es va reunir el setembre del 2016 amb ell per tractar una altra operació a Espanya en que s’hauria d’invertir 10 milions.

COMPTES "NO AUTORITZATS"

Notícies relacionades

En l’acte en què va decretar presó eludible amb fiança de quatre milions d’euros per a Richmon i de 100.000 per a l’exgerent de l’empresa de l’aigua Adrián Mar­tín, que ja ha aportat a través d’un aval, es xifra la malversació comesa en la compra de la brasilera en 25 milions de dòlars (23,3 milions d’euros) «a través de comptes no autoritzats en paradisos fiscals». El magistrat afirma que tant Richmon com Rodríguez Sobrino van actuar «en connivència» per sobrevalorar el preu de les participacions d’Emissao.

L’acte detalla les principals irregularitats detectades, com l’absència d’autorització del Govern de la Comunitat de Madrid, i de «raons jurídiques econòmiques» que justifiquessin l’adquisició. A més, es va modificar el percentatge d’adquisició –del 40 al 75%– sense l’autorització corresponent i «es va renunciar a un aval de 3 milions per a contigències sense cap justificació i sense autorització». Tampoc es va comptar per firmar aquests contractes amb valoració independent ni amb autorització de la Conselleria d’Hisenda. La compra no estava inclosa al Pla Estratègic del Canal Extensia. El magistrat sosté que l’auditora KPMG afirmava en un informe que «hauria d’haver portat a la paralització immediata de l’adquisició».