Casals i Marhuenda van protegir la mà dreta de González davant Cifuentes: "Les passarà putes"

L'objectiu dels directius de 'La Razón' era intentar convèncer la presidenta madrilenya que "s'oblidés del tema" que afectava el conseller delegat del rotatiu

sin-ttulo

sin-ttulo

3
Es llegeix en minuts

El president i el director de 'La Razón', Mauricio Casals i Francisco Marhuenda respectivament, van traçar un pla per posar contra les cordes la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, amb l'objectiu de salvar Edmundo Rodríguez Sobrino, mà dreta d'Ignacio González i expresident executiu de l'Empresa Interamericana d'Aigües i Serveis (Inassa, la filial de Canal de Isabel II) i ara a la presó.

Rodríguez, responsable de la compra d'Emissao al Brasil, va ser qui va aixecar el telèfon per demanar ajuda, tal com demostren les converses gravades pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Segons 'El País', la primera conversa registrada data del 29 de juliol i en ella el directiu es queixa que pateix una "persecució personal". "Jo no sé si Paco [Marhuenda] li hauria de dir a aquesta senyora [Cifuentes]… 'Solucioneu el tema d'Edmundo definitivament, doneu-li una solució i oblideu el tema", es queixa davant Casals. Davant d'això, accepta la pressió i diu que ho traslladarà al director del rotatiu. "Si hi ha res de força, el moment és aquest. ¡Escolta, tanca, tanca, aquest tio, tanca el tema d'aquest tio!", insisteix.

La trucada de Marhuenda a Rodríguez només triga unes hores a tenir lloc. "M'ha dit Mauricio, per això et truco, que em poso a les teves ordres… I jo me'n vaig a veure aquesta esbojarrada (Cifuentes), dilluns o dimarts. (…) Faig el que tu em diguis", es presenta, i Sobrino li deixa molt clar el missatge: demana que Cifuentes deixi de molestar-lo. El cap de 'La Razón' mostra llavors tota la seva cooperació. “Hi ha una cosa que l'espantarà. Li diré: 'Mira, tingues en compte que com més temps mantinguis viu aquest tema, més et pot perjudicar, perquè tu ets la successora de… Que tu no ets d'un altre partit, ¿saps? I vés amb compte perquè al final poden entrar a tocar els collons els de l'Assemblea… I comencen a tocar els ous i llavors... Se l'ha d'espantar, tant de grup com de dir, escolta, Pepe Creuheras [president d'Atresmedia] està cabrejat amb el tema, Mauricio està cabrejat amb el tema i jo estic cabrejat amb el tema. Estem tots cabrejats amb el tema”.

Després de tancar la conversa, Rodríguez torna a telefonar a Casals per mostrar la seva conformitat -en aquesta ocasió se l'està prenent seriosament, diu-, i davant d'això el president és clar: "Li vaig dir que la seva continuïtat (a la direcció del diari) depenia d'això”.

Només 12 dies després, Marhuenda va trucar a Rodríguez per explicar-li que s'havia reunit amb Cifuentes i que ella no tenia res contra ell. "No té cap interès a tenir problemes amb el teu tema", encara que "estan convençuts que al Canal s'hi feien tripijocs. (...) Jo li he dit que ets intocable. (...) M'ha dit que quan vingui Garrido [Ángel, número dos de Cifuentes] parlem, perquè és ell el que ho porta, és el president del Canal i resoldrem el tema... Però m'ha insistit molt, que m'ha deixat preocupat, perquè jo tampoc en això... volia parlar amb tu del tema del Brasil", recalca, i Rodríguez admet que una de les seves 10 operacions no va ser "tan bon negoci".

ARTILLERIA MEDIÀTICA

Així doncs, Marhuenda explica que Cifuentes "no vol guerres" i que "no en treu cap benefici", però deixa anar una opinió: "Jo crec, entre tu i jo, que ella està convençuda, el que deia també Rajoy, eh. És a dir, que Nacho [Ignacio González] era corrupte, t'ho dic en confiança perquè no vull embolics".

Notícies relacionades

El 10 d'octubre, Rodríguez torna a telefonar a Casals, que li diu que no és només 'La Razón' la que s'implica en la seva defensa, sinó tot el grup. “I que vegi (Cifuentes) que no és únicament 'La Razón', sinó que hi ha 'La Razón', Antena 3, Onda Cero i La Sexta”. Quinze dies després, en una altra conversa entre ells, Casals emet la seva sentència: "I no et preocupis, que les passarà putes aquesta senyora (Cifuentes)". El compromís de Casals amb el testaferro de González està fora de tot dubte, i fins i tot li arriba a dir que s'hi deixarà "els collons" (sic) a defensar-lo. 

Tant Casals com Marhuenda van ser imputats i el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco els va prendre declaració per aquestes suposades coaccions. Al final se'ls va retirar la imputació, i el mateix Marhuenda ha negat els fets.