CELEBRACIÓ DEL DOS DE MAIG

Cifuentes proclama el final de la corrupció a Madrid

La presidenta madrilenya intenta marcar distàncies amb els episodis negres del passat en la commemoració del Dos de Maig

El PSOE inicia els contactes per presentar una moció de censura, però Rivera alerta que només la recolzarà si imputen la cap de l'Executiu regional

jgblanco38270620 madrid 02 05 2017  actos institucionales del dos de mayo en 170502120005

jgblanco38270620 madrid 02 05 2017 actos institucionales del dos de mayo en 170502120005 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ni Manuela Malasaña ni Andrés Torrejón. El personatge històric que més va ressonar ahir en la festa gran de la Comunitat de Madrid, que commemora l’aixecament del Dos de Maig, va ser el de l’almirall Blas de Lezo, el cognom del qual dona nom a l’operació que ha destapat la corrupció al Canal de Isabel II i que ha comportat, ara com ara, l’empresonament de l’expresident Ignacio González i la dimissió de la seva mentora, Esperanza Aguirre.

Un terratrèmol al PP de Madrid del qual, de moment, l’actual presidenta regional, Cristina Cifuentes, ha aconseguit sobreviure, malgrat que els tambors de guerra sobre una possible moció de censura van tornar a ressonar amb força. Conscient de les pressions i del ressò que suposava la celebració del Dos de Maig, la cap de l’Executiu autonòmic va aprofitar el seu discurs en l’acte institucional per mirar de tancar una etapa, desmarcar-se de les «vergonyes» passades i erigir-se en líder de la regeneració democràtica a Madrid.

«El temps dels corruptes ha arribat al final a la comunitat», va proclamar, donant per fet que sí que hi ha hagut pomes podrides, però que treballarà per netejar el cistell. Cifuentes ha aconseguit subsistir enmig de l’huracà gràcies que va ser ella la que va impulsar una denúncia sobre les irregularitats al Canal de Isabel II, que va agreujar el seu enfrontament amb els seus antecessors, com ha posat de manifest el sumari.

"ALTERNATIVA DE GOVERN"

Si bé els seus detractors i l’oposició opinen que va recórrer a la fiscalia perquè era conscient que la Guàrdia Civil feia mesos que seguia els passos de González, com a estratègia de defensa en el cas que les sospites se substanciessin. Per això el PSOE va anunciar ahir que iniciarà una ronda de contactes per buscar una «alternativa de govern» a la regió, el mateix dia en què Podem, que va plantar Cifuentes en la recepció oficial –excepte l’alcaldessa, Manuela Carmena (d’Ahora Madrid)– i va organitzar el seu propi acte, va obrir una consulta entre les seves bases per decidir si són ells els que impulsen la moció.

Les maniobres de l’esquerra estan, no obstant, condemnades al fracàs, perquè Albert Rivera, que sí que va assistir a l’acte, va deixar clar que el seu partit mantindrà el seu suport a la presidenta menys en l’hipotètic cas que sigui imputada.

Notícies relacionades

En aquest context, Cifuentes –que també va tenir temps per donar un toc d’alerta al procés– va fer una crida a l’oposició a apartar la corrupció de la lluita partidista i, a través de la «unitat», recuperar la «dignitat de la política».

Soraya Sáenz de Santamaría, que va anar amb altres membres del Govern i del PP nacional a acompanyar-la, va reconèixer que a Madrid encara s’ha de «treballar molt» per ser «exemplar» davant de la societat. La vicepresidenta no es va quedar a la recepció oficial, on els grupets que es van anar formant van versar sobre el possible relleu d’Aguirre en les llistes del PP a l’Ajuntament de Madrid, Pablo Casado, o les enquestes que reforcen Cifuentes i atorguen a Podem el segon lloc.