L'ambaixada espanyola a Londres es va queixar per la creació del grup sobre Catalunya al Parlament britànic

Un dels impulsors, Hywel Williams, assegura que el representant diplomàtic va deixar clar que "preferia que no es fessin aquest tipus de coses"

foto 3203977

foto 3203977

2
Es llegeix en minuts

La creació d'un grup de discussió sobre Catalunya al Parlament de Westminster ha molestat el Govern de Mariano Rajoy. Segons fonts parlamentàries consultades per l'Agència Catalana de Notícies, un membre de l'ambaixada espanyola a Londres es va reunir amb almenys dos dels impulsors de la iniciativa, el diputat del Partit Nacional Escocès George Kerevan i el parlamentari del Partit Nacionalista Galès Hywel Williams, per "explicar-los el seu punt de vista" sobre aquestes trobades. 

Segons Williams, la reunió amb el diplomàtic, que es va celebrar a l'ambaixada espanyola a Londres, tenia "un missatge molt clar": "Era evident que estava en contra d'alguns posicionaments que jo havia defensat a la Cambra, especialment els que feien referència a algunes mocions presentades recentment", ha explicat Williams. El diputat va recolzar propostes que demanaven al Govern central que "reconsiderés la seva posició" en relació amb la judicialització de la política i la persecució de càrrecs electes, com la presidenta del ParlamentCarme Forcadell i va firmar una altra moció que lamentava les "dures multes i inhabilitacions" imposades a Artur MasJoana Ortega Irene Rigau pel 9-N, i reclamava "el dret dels diputats elegits democràticament a convocar referèndums". 

"A la diplomàcia espanyola no li correspon aconsellar-nos sobre les activitats d'aquest parlament", ha recalcat Williams, que ha admès que si bé la reunió va ser "extremadament cordial" el diplomàtic espanyol es va mostrar "clarament en contra" dels seus posicionaments.

Preguntat sobre si l'ambaixada li va recriminar la creació del grup de discussió sobre Catalunya, Williams ha dit que "els diplomàtics no utilitzen aquest llenguatge" i que el seu interlocutor "sempre va ser molt educat" i "extremadament cordial", encara que el diplomàtic va deixar clar que "preferien que no es fessin aquest tipus de coses". 

Precisament aquesta mateixa setmana el corresponsal de 'Libération'Jean Quatremer, va admetre que la diplomàcia espanyola li va preguntar si "sabia on es ficava" moderant una conferència amb l'expresident Artur Mas a la capital belga.

"TOT TENIA A VEURE AMB LA LEGALITAT"

Williams assegura que el diplomàtic li va insistir que "tot tenia a veure amb la legalitat" i li va reiterar que la Constitució "no permet celebrar un referèndum" a Catalunya. "També és cert que la Constitució es va escriure a les acaballes del feixisme i això té una gran importància", ha matisat el parlamentari, que creu que "si una Constitució no es pot modificar per donar resposta a les aspiracions democràtiques d'una part del territori és insostenible a llarg termini".

Notícies relacionades

El diputat gal·lès ha afegit que modificar la Constitució "pot ser molt difícil" i que "probablement no és viable a curt termini", mentre que "el que Catalunya necessita és una solució a curt termini". "No es pot tenir milions de persones al carrer i no escoltar les seves demandes", ha alertat Williams, que ha apostat per "reconèixer de forma oficial les aspiracions democràtiques de Catalunya i donar-los el vistiplau".

Pel que fa a la judicialització de la política i la persecució de càrrecs electes, Williams es reafirma. "Em sorprèn bastant que el Govern hagi decidit anar en aquesta direcció; no em puc imaginar que ningú en al Regne Unit optés per recórrer als tribunals per mirar d'turar un referèndum, i encara menys que ho fes el govern", ha assegurat el diputat del Plaid Cymru. "No entenc com un estat pot dir a la seva gent que no parlin sobre un tema o un altre", ha afegit, fent una crida a l'Estat perquè respongui "'d'una manera més creativa i positiva" a les aspiracions polítiques de Catalunya.