Un periodista francès revela una trucada de Madrid per dissuadir-lo de compartir escenari amb Mas

L'expresident va iniciar dimarts a Brussel·les una gira per explicar el procés que el portarà aquesta setmana a París i Ginebra

zentauroepp38182451 gra565  bruselas  25 04 2017   el expresidente de la general170426102815

zentauroepp38182451 gra565 bruselas 25 04 2017 el expresidente de la general170426102815 / Carlos Martos

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va començar aquest dimarts a Brussel·les una gira que el portarà aquesta setmana a diverses capitals europees per explicar el procés polític en què està immersa Catalunya. I ho va fer amb Jean Quatremer, periodista francès i corresponsal del diari 'Libération', com a mestre de cerimònies en una conferència diàleg en què Quatremer va revelar haver rebut "una trucada de Madrid" després de conèixer-se la seva participació en l'acte per dissuadir-lo de la seva participació.

"Des que vaig dir sí, vaig tenir notícies de Madrid. Em van trucar preguntant-me per què havia acceptat el debat i si sabia on ficava el peu. I evidentment ho sé", va assegurar davant una audiència que no arribava al centenar de persones, i es va negar a revelar l'autor o autora de la trucada. Quatremer, que ja va ser l'any passat a Barcelona convidat juntament amb un grup de periodistes europeus per la Generalitat per explicar-los els motius del procés independentista, va aclarir que no és partidari dels independentismes regionals. "Desconfio enormement de les independències regionals perquè així es justifica el 'frexit', el 'grexit', el 'brexit'. ¿A aquest ritme on ens aturarem?", va dir.

La primera pregunta en aquest breu diàleg de poc més de mitja hora va ser per preguntar-li a l'enviat del president Carles Puigdemont per què Catalunya vol la independència sent com és una regió d'èxit. Una cosa que, va dir, durant la seva recent visita a la capital catalana no va entendre. Mas va respondre esmentant la gran mobilització catalana dels últims anys, i va recordar que tot va començar amb la resolució del Tribunal Constitucional de 2010, que va tirar per terra "les parts més sensibles de l'Estatut de Catalunya votat en referèndum", i que el que ha vingut després és la resposta al missatge del carrer.

"MÉS QUE DINERS"

Notícies relacionades

"¿No hi ha un cert egoisme dels catalans a participar en la solidaritat espanyola?", el va atacar Quatremer. "Catalunya no és la Padània italiana. La Padània és un moviment només per retenir els impostos. No és el cas de Catalunya. A Catalunya hi ha un problema econòmic, però no és l'únic", va justificar. ¿Si els oferissin un estatut com el del País Basc seria satisfactori?, el va interrogar el periodista francès. "Si hagués passat fa uns anys potser hauria sigut possible, però ja és massa tard. Una part important de la població catalana no vol un pacte econòmic sinó construir un projecte interessant per al futur", va indicar. "És més que diners, que la capacitat de gestionar els impostos", va afegir.

Mas també va recordar que la Constitució espanyola "no prohibeix el referèndum. El que prohibeix és la separació d'un territori" i "per a nosaltres és més important el principi d'autodeterminació que la independència. Per a nosaltres és central i creiem modestament que fem un servei remarcable a la democràcia en general. És un missatge per a Europa i el món", va dir, i va subratllar que si Catalunya declara unilateralment la seva independència, sense acord amb Espanya, i es converteix en un Estat, l'Estat espanyol perdrà de cop el 20% del seu PIB però es quedarà el 100% del seu deute públic. "Això ho converteix en un problema europeu i per a l'euro perquè els propietaris del deute públic espanyol, els mercats, reaccionaran. És una amenaça per a Europa" i "no volem arribar a aquest punt", va avisar.