EL REPTE INDEPENDENTISTA

Margallo revela els "favors" que deu Espanya a altres països per fer declaracions contra el procés

L'exministre explica que durant la seva etapa a Exteriors va viatjar quatre vegades als països bàltics, al Canadà i al Vaticà

L'ara diputat diu que està disposat a comparèixer al Congrés i aclareix que no hi ha hagut "contraprestacions materials"

L’exministre José Manuel García Margallo, a 13TV. / periodico

3
Es llegeix en minuts

L’exministre d’Afers Estrangers José Manuel García-Margallo va revelar dimecres la tasca diplomàtica del Govern espanyol per aconseguir declaracions en contra del procés independentista català per part d’altres països. «Ningú sap l’esforç que ha costat això i els favors que devem a una quantitat de gent per aconseguir que fessin declaracions», va explicar a 13 TV, alhora que va argumentar que «el normal» és que en aquests casos els estats es neguin a fer comentaris sobre «qüestions internes».

Margallo va explicar que durant el seu càrrec a Exteriors va viatjar fins en quatre ocasions als països bàltics per desactivar l’anomenada «via bàltica» esgrimida pels independentistes. «No teníem un especial interès econòmic en la zona», va recalcar. També va visitar el Canadà (les consultes del Québec han sigut usades pels sobiranistes) i el Vaticà. «Això consumeix una quantitat d’energia enorme», va lamentar.

Sorprès per la reacció independentista, Margallo va aclarir ahir que, en aquesta labor «pedagògica», no hi va haver contraprestacions materials. «La diplomàcia és tenir relacions cordials amb altres governs perquè defensin les teves posicions», va dir a aquest diari.

PER "LA UNITAT D'ESPANYA"

«Quan Espanya fa una declaració sobre Ucraïna, per exemple, té molt en compte la sensibilitat dels països bàltics i dels països fronterers amb Rússia», va argumentar. I va recordar que es va limitar a complir el jurament que va fer a l’assumir el càrrec: «Defensar la unitat d’Espanya». Va destacar que ell va decidir que un «grup permanent» de diplomàtics es dediquessin a defensar a l’estranger les tesis de l’Executiu en aquest assumpte i va revelar que l’equip segueix funcionant.  

A Brussel·les, la premsa va preguntar ahir a l’actual ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, si manté la política del seu antecessor, de buscar aliances amb la resta d’estats europeus en contra del projecte sobiranista. Dastis va explicar que «naturalment» continua amb la «tasca d’explicació, quan calgui, de quin és l’ordenament constitucional i quina és la situació jurídica a Espanya».

Al conèixer les afirmacions de Margallo, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, les va qualificar de «molt greus» en un tuit i va exigir a l’exministre explicacions «dels recursos usats, les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat les va fer». Més tard, davant els periodistes, el cap del Govern va arribar a reclamar «una comissió d’investigació» i si convé, va afegir, que la «indignació» sigui tal que «portin el cas a la fiscalia». «Aquest senyor ha fet un ús dels recursos públics d’una manera innoble i inapropiada», va concloure.

Per la seva part, en declaracions a Catalunya Ràdio, el vicepresident Oriol Junqueras va assegurar que el Govern coneix «tot el que ha fet» l’Executiu central i va recordar que tant ell com el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, han sigut eurodiputats i han pogut comprovar de primera mà els «esforços» en contra de la independència de Catalunya. I va subratllar que, tot i aquesta feina, el Govern espanyol «no se surt amb la seva».

Notícies relacionades

El PDECat i ERC van registrar dues peticions de compareixença de Margallo a la Comissió d’Exteriors del Congrés perquè expliqui «quins favors inconfessables» va fer a diferents països per «frenar suports al procés». L’exministre, ara diputat per Alacant, va dir que no té problema a comparèixer i explicar la seva tasca «per defensar la unitat d’Espanya».  

Els diputats Jordi Xuclà (PDECat) i Joan Tardà (ERC) ho van anunciar a Twitter: