La policia xifra en 14 milions els diners evadits per Pujol júnior

La Udef calcula que va despatrimonialitzar 9,4 milions de dòlars i 5,2 d'euros des del 2012

Demana cursar noves comissions rogatòries i tornar a interrogar el seu exsoci a l'Argentina

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

No és la primera vegada que la policia ho diu, però sí la primera que ho eleva fins a 14 milions d'euros, dividits en 9.461.861,11 dòlars i 5.242.607,68 euros. És “el càlcul matemàtic" que fa la Udef  per determinar la quantitat que Jordi Pujol Ferrusola ha "evadit" des que va començar a ser investigat per l'Audiència Nacional en el 'cas Pujol' per, entre altres, delictes fiscals i blanqueig.

Els agents ja ho havien dit en diversos informes, però és en aquest on dediquen un apartat específic a “l'estratègia insistent i continuada de despatrimonialització a Espanya” realitzada pel primogènit del clan Pujol i la seva exdona Mercè Gironès, per “evitar que en el cas que en aquest procediment judicial es dictamini en sentència ferma l'existència de responsabilitats penals, amb penes de multes, i responsabilitats civils, que suposarien 'de facto' la liquidació dels seus actius”.

Per explicar la despatrimonialització, la policia se centra especialment en dues operacions ja conegudes: la de Puerto de Rosario i Casinos, a l'Argentina, que fa temps que investiguen, però en què han aparegut més moviments sospitosos.

Entre les diligències proposades per la policia figura cursar diverses comissions rogatòries a l'Argentina, el Panamà, l'Uruguai i Alemanya, per sol·licitar informació sobre empreses o interrogar les persones implicades en l'operativa, com Gustavo Shanahan, que ja va declarar davant el magistrat. 

L'últim aportat són dues transferències gestades des d'Espanya, el juny del 2015, amb càrrec als comptes a nom d'Inter Rosario Port Services, empresa en la qual Pujol júnior i la seva exdona van canalitzar la seva participació a l'Argentina, i Active Translation. La primera es va ocupar d'un pagament d'1,5 milions de dòlars i la segona d'un altre de mig milió. El mateix dia que Pujol va transferir aquests dos milions de Plantaciones Forestales de CV, la societat FCC hauria realitzat una transferència de 500.000 euros a un compte d'Alemanya.

PLANTACIONS FORESTALS

El beneficiari va ser el Banc Monex, a través de comptes de corresponsalia a The Bank of New York Mellon, als Estats Units, i l'Standard Chartered Bank alemany. Les transferències porten la referència de “plantacions forestals”.

En un informe policial del mes de febrer passat, la Udef ja relacionava una sèrie d'operacions sospitoses amb el Banc Monex i explicava que “hauria sigut una institució troncal en la presumpta trama de finançament del partit polític PRI investigada, apareixent ara com a beneficiari una societat desconeguda fins llavors” i que no ha pogut ser identificada: Plantaciones Forestales de CV.

PRÀCTIQUES JA CONEGUDES

En anteriors informes policials, la Udef ha anat descrivint com va procedir Pujol júnior a despatrimonialitzar-se per eludir els pagaments que li podria suposar una futura condemna. Així cita les relacionades amb el ciutadà mexicà Benjamín Buzzali; transaccions creuades amb el seu mercantil a Mèxic Ecrem, o presumptes préstecs falsos al francès Francis Cendre.

Notícies relacionades

La policia també inclou la donació de béns a la seva filla Nuria Pujol Gironès per a la compra d'un immoble a Iniciatives Màrqueting SA (Imisa), les transferències realitzades a les mexicanes Plantaciones Forestales i Anzuelos Soluciones i els préstecs notarials conferits per Bernardo Rodríguez.

Entre les diligències que proposa realitzar la Udef figura cursar comissions rogatòries a diferents països, com l'Argentina, Alemanya, l'Uruguai i Panamà, per aprofundir en la investigació relativa a les empreses implicades i prendre declaracions a alguns dels seus protagonistes com Gustavo Shanahan, exsoci de Jordi Pujol i considerat el seu testaferro per la seva participació a Puerto de Rosario. Shanahan ja va declarar com a testimoni davant el jutge José de la Mata per videoconferència.