PERFIL

Esperanza Aguirre, un animal polític acorralat

La 'lideressa', després de lustres d'enfrontaments amb Rajoy i d'atribuir-se haver destapat la 'trama Gürtel', diu adeu a més de 30 anys de dedicació política

zentauroepp29802150 aguirre170424175719

zentauroepp29802150 aguirre170424175719

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Adeu a Esperanza Aguirre ficant el dit a l'ull a Mariano Rajoy a la més mínima oportunitat. Adeu a l'autoproclamada líder de la croada del PP contra Podem. I adeu a la ‘lideressa’ vestida de 'chulapa', amb mitjons i talons després de sobreviure a un atemptat a Bombai, o inaugurant obres amb una desimboltura i un control dels mitjans de comunicació que ha creat escola i ara imiten alguns dels representants de la nova política.

Aguirre ha dit aquest dilluns adeu definitivament a més de 30 anys de dedicació a la política. Nascuda fa 65 anys i casada amb Fernando Ramírez de Haro y Valdés, comte de Murillo amb Grandesa d'Espanya, aspirava a acabar la seva carrera com a alcaldessa de Madrid, la seva ciutat natal. Però, tot i guanyar les últimes eleccions municipals, primer un pacte entre Podem i el PSOE per investir Manuela Carmena li va truncar el seu somni. I ara la sortida a la llum pública dels excessos del seu amic Ignacio GonzálezIgnacio González l'han apartat definitivament de la vida pública.

Perquè González no només va ser el seu delfí, la persona a qui va confiar la Comunitat de Madrid quan el 2012, amb l'argument que volia disfrutar més de la família després de recuperar-se d'un càncer, va decidir fer el primer dels seus tres passos enrere. González també ha sigut ami íntim seu, segons el seu entorn. És per això que quan se'n va saber el seu arrest i van començar a filtrar-se les primeres informacions sobre les presumptes comissions cobrades com a president del Canal d'Isabel IICanal d'Isabel II es va ensorrar davant els mitjans, conscient que això suposaria la seva defunció política.

TRES RENÚNCIES

En la segona renúncia, quan el 2016 va deixar les regnes del PP de Madrid pels indicis contra el que anteriorment havia estat la seva mà dreta, Francisco Granados, va basar la dimissió per la seva responsabilitat com a vigilant, una empremta que l'atrapava i li impedia continuar ara amb la seva acta.

Perquè Aguirre sempre ha presumit de donar la cara i de no tenir pèls a la llengua. 'Yo no me callo' va titular el llibre que va publicar l'any passat i en què criticava Rajoy, a qui va intentar sense èxit prendre la direcció del PP el 2008, per la seva indefinició ideològica, a més de relatar com, segons la seva òptica, era ella la que “va destapar” la ‘trama Gürtel’.Gürtel

Notícies relacionades

Un argument li ha servit per sobreviure fins ara, malgrat el seu enfrontament amb Rajoy i els dubtes al voltant del finançament del PP a Madrid, que ella va dirigir amb mà de ferro, fins al punt de crear el corrent denominat ‘aguirrisme’, durant 12 anys. En aquest temps ha doblat en més d'una ocasió el pols al president, com quan el va convèncer que, gràcies a la seva empatia amb la societat conservadora madrilenya, com a guardiana de les essències liberals del PP, era l'única capaç d'obtenir majoria absoluta a la capital.

LA MINISTRA BADOCA

Es va equivocar aleshores i potser ara li pesarà aquesta obstinació i no haver tancat la seva vida política quan va renunciar a continuar com a presidenta de la comunitat després d'haver sigut ja regidora a Madrid, a més de la ministra badoca d'Educació amb José María Aznar i la primera dona a presidir el Senat. Però Aguirre és un animal polític que, acorralat, haurà de conformar-se ara a veure el futur de l'actualitat des de la barrera.