Prenafeta accepta els fets que li imputa la fiscal en el judici de Pretòria

Admet el cobrament de comissions del 3 i 4% per Niesma i Badalona

Reconeix les seves relacions amb Pujol, Mas i Gordó

Prenafeta admet els fets tal com estan. / periodico

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Lluis Prenafeta, que va ser l'home fort de la Generalitat de Catalunya durant els anys en què va governar Jordi Pujol, ha seguit els passos de Macià Alavedra i ha admès tots els fets que li imputa la Fiscalia Anticorrupció. I això passa per reconèixer el cobrament de comissions de 3 i 4% per les operacions Niesma i Badalona. 

Sorprenentment, al no haver-ho anunciat amb anterioritat, l'exsecretari de Presidència de la Generalitat ha acceptat els fets imputats per la fiscal. "Ho accepto tot", ha dit, i la fiscal Ana Cuenca ha passat a preguntar-li en detall per les operacions urbanístiques jutjades en el 'cas Pretòria'.

A la pregunta de si el 2009, quan va esclatar l'escàndol, va tenir "contactes amb càrrecs rellevants", Prenafeta ha matisat: "En absolut, perquè feia 19 anys que estava fora de l'activitat política. Amistat amb alguns, però no en funció del fet polític".

Amb l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha dit haver "mantingut sempre" una bona amistat, igual que amb el que també va estar al capdavant del Govern Artur Mas. De Germà Gordó, l'exconseller que va ser tresorer de Convergència, ha assenyalat que el va conèixer el 2009 i després el va veure "dues o tres vegades", per quedar a dinar amb ell. També ha admès tenir relació, encara que "escassa", amb el conseller en temps del tripartit Antoni Castells.

Notícies relacionades

Pel que fa a empresaris, ha admès que va treballar molts anys amb Luis Casamitjana, perquè era el president de Space i va aconseguir que comprés els terrenys de Badalona, operació per la qual es va repartir la comissió en tres parts amb Alavedra i l'exdiputat del PSC Luis Andrés García, Luigi.

PER FER UN FAVOR

Tot i reconèixer el tràfic d'influències de què estava acusat, Prenafeta ha sostingut que no va mediar amb Artur Mas a favor de Casamitjana. La fiscal ha demanat que s'escoltés una de les converses intervingudes en el procediment. "Si jo vaig parlar amb el senyor Artur Mas va ser exclusivament per fer-li un favor al senyor Casamitjana", ha assegurat l'acusat a continuació. Prenafeta ha arribat a preguntar-se "per què no" cridava, doncs, el líder de l'oposició per fer un favor al constructor a qui va vendre els terrenys de Badalona.