La plaga de la corrupció

El difícil paper de Prenafeta després de la confessió d'Alavedra

El judici del 'cas Pretòria' acaba aquesta setmana l'interrogatori dels acusats

Aquest dimecres comença a declarar el més d'un centenar de testimonis previstos

La fiscal demana per a ell 6 anys i 10 mesos de presó, a més del pagament d’una multa de 13,7 milions d’euros. / EFE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Lluís Prenafeta i Macià Alavedra han compartit trajectòria durant anys. Tots dos van tenir "una estreta relació personal" amb el que va ser president de la Generalitat de Catalunya durant 23 anys, Jordi Pujol, i tots dos, segons Anticorrupció, van decidir utilitzar el seu pas per la política i les relacions personals creades durant aquells anys per als seus negocis personals. Però el judici del 'cas Pretòria' els ha fet separar. Alavedra va optar per admetre les acusacions formulades per la fiscal Ana Cuenca i pagar més de 10 milions d'euros per eludir la presó, i Prenafeta, excepte sorpresa d'última hora, ha decidit arriscar-se.

El secretari de Presidència de la Generalitat entre el 1980 i el 1990 i la seva dona, Lluïsa Mas Crusells, són els únics acusats per la corrupció urbanística jutjada a la Pretòria que encara no han declarat davant el tribunal. Ho faran aquest dimarts i serà quan aclariran com resolen la papereta que va suposar per a tots dos que qui va ser conseller d'Economia entre el 1990 i el 1997 admetés els delictes de tràfic d'influències i de blanqueig de què ees acusa la Fiscalia. 

El 23 de març la Secció Segona de la sala Penal de l'Audiència Nacional va sentir com Alavedra admetia les acusacions d'Anticorrupció, i això, encara que no volgués, passava per reconèixer que va tenir, amb Prenafeta, "un paper rellevant" en dues de les tres operacions urbanístiques jutjades: les de Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

JUSTIFICAR LES COMISSIONS

Segons Anticorrupció, tots dos, "sabent la facilitat amb què es movia" l'exdiputat socialista "Luis Andrés García en aquests municipis i de l'ascendent i la influència que també ells exercien sobre determinats càrrecs públics de Catalunya, es van concertar amb l'anterior, planificant i executant els temps del desenvolupament urbanístic i de les adjudicacions". Això "els va permetre rebre il·lícites comissions procedents dels empresaris que, gràcies a les seves influències, van aconseguir les adjudicacions en aquests municipis".

Notícies relacionades

És cert que durant la seva declaració, Alavedra, que va demostrar tenir molt bona memòria, va justificar que haguessin cobrat comissions del 4% en el fet que van proporcionar els compradors. Va ser una explicació molt similar a la que va aportar Luigi que, sense arribar a cap acord amb Anticorrupció, va admetre també el cobrament però insistint que era el preu habitual del mercat per la gestió realitzada, per la qual cosa no hi va haver delicte. 

Previsiblement aquesta serà la línia de defensa de Prenafeta, que s'enfronta a sis anys i vuit mesos de presó i a una multa de gairebé 14 milions d'euros. Per a la seva dona, per un delicte continuat de blanqueig, la fiscalia demana tres anys i mig de presó i una multa de 9,4 milions d'euros.