CORRUPCIÓ.CAT

Alavedra admet que va cobrar comissions del 4% per mediar en adjudicacions d'obres

La fiscal anuncia que la pena que sol·licitarà per a ell no implicarà presó si paga la multa

L'exconseller reconeix que pel seu pas per la política "coneixia tothom"

zentauroepp37782396 madrid 23 03 2017 politica juicio pretoria   en la imagen ma170323103733

zentauroepp37782396 madrid 23 03 2017 politica juicio pretoria en la imagen ma170323103733 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

L’exconseller d’Economia Macià Alavedra va admetre ahir tots els fets de què l’acusa la Fiscalia Anticorrupció en el marc del cas Pretòria. La confessió suposa reconèixer que va utilitzar les influències que va adquirir en els 15 anys que es va dedicar a la política, en què va conèixer a «tothom, a tots els càrrecs» –entre ells, els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Jordi Pujol–, per aconseguir interferir en els desenvolupaments urbanístics i les adjudicacions d’obres en determinats municipis catalans.

La fiscalia farà pública la seva petició final de pena per a Alavedra quan elevi a definitives les seves conclusions, però va anunciar que, si paga la multa de més de 10 milions d’euros que li reclama, en cap cas li suposarà l’ingrés a presó. En les conclusions provisionals, sol·licitava una condemna de 6 anys i 10 mesos per dos delictes de tràfic d’influències i un altre de blanqueig de capitals, així com el decomís de 3.243.103 euros.

Pel que fa als altres tres acusats amb els quals va pactar la fiscalia, que hi van tenir una participació menor que la d’Alavedra, la petició de pena s’ha reduït a sis mesos d’arrest. Es tracta de Gloria Torres i Philip McMahan, que el van ajudar a blanquejar els seus diners, i Manuel Carrillo, propietari de Limasa, que va admetre haver pagat un suborn a l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) Bartomeu Muñoz a canvi de la concessió dels serveis municipals de neteja.

DIFÍCIL SITUACIÓ PER A PRENAFETA

Alavedra va explicar que li va arribar a través de la seva societat patrimonial la seva part de la comissió del 4% que va cobrar amb l’exdiputat socialista Luis Andrés García, 'Luigi', i el que va ser secretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta en dues de les operacions urbanístiques jutjades: les desenvolupades a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) i a Badalona (Barcelonès). Per això la seva confessió, encara que no vulgui, arrossega Prenafeta, que no ha pactat amb la fiscalia. Alavedra va dir que el que va ser secretari de Presidència amb Pujol, que havia deixat la política «uns vuit anys abans» que ell, va cobrar comissions perquè va portar compradors a les operacions urbanístiques.

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que la declaració d’Alavedra, que, amb 80 anys, ha demostrat tenir una memòria privilegiada, va ser molt similar a la que va oferir Luigi; amb la diferència que aquest, que s’enfronta a una petició de 8 anys de presó, va sostenir que les comissions que van rebre havien sigut perfectament legals, «habituals» en aquest tipus de negocis, va arribar a dir.

La fiscal va demanar escoltar una conversa telefònica entre tots dos en què es pregunten si Mas, llavors cap de l’oposició, acceptaria el que tots dos havien acordat.