JUDICI DEL 'CAS PRETÒRIA'

'Luigi' justifica una comissió del 4% que va cobrar amb Alavedra i Prenafeta

El presumpte cap de la 'trama Pretòria' s'escuda en el fet que feia d'intermediari

L'empresari que va pagar un suborn a Muñoz accepta sis mesos de presó

Manuel Carrillo admet pagaments a Bartomeu Muñoz. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

el seu interrogatori era un dels més esperats. No en va és considerat el cervell de la trama de corrupció Pretòria i s’enfronta a la pena més alta: vuit anys de presó i multa de 22,6 milions d’euros. L’exdiputat del PSC Luis Andrés García, àlies Luigi, va justificar ahir en les suposades tasquess d’intermediació que va fer –juntament amb Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, homes forts de Jordi Pujol quan era president– la comissió del 4% que va cobrar per l’operació Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), i l’operació Badalona, investigades en la causa.

Luigi va seguir una línia de defensa diferent de la que dimarts havia prestat el seu «amic», l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, cosa que el va fer sortir una mica més benparat del contrast de la seva declaració amb les gravacions que va voler sentir la fiscal Ana Cuenca. I és que, tot i que la seva intenció era no fer-ho, al final va contestar les preguntes que se li van formular.

ÀUDIO COMPROMETEDOR / Però això no va evitar que l’audició el deixés en entredit. «En cap cas he intervingut, intermediat ni gestionat per compte de tercers», va dir, respecte d’operacions urbanístiques. A l’àudio acabava de dir al contrari. És l’únic acusat que s’asseu al banc dels acusats per les tres operacions urbanístiques jutjades. Se l’acusa de tres delictes de tràfic d’influències i un de blanqueig. La seva estratègia va ser explicar en clau de negoci empresarial les acusacions de la fiscal. Així, va admetre haver cobrat, «com és habitual en el mercat», una comissió del 4% del que s’havia obtingut a Llavaneres i Badalona. A diferència del que diu Anticorrupció, va apuntar a una pràctica totalment legal.

Per l’operació Niesma, tots tres van rebre 451.769 euros. Projecte Immobiliari Valiant va transferir la quantitat a Poliafers, societat de Prenafeta, i aquest la va repartir amb els seus socis mitjançant dos xecs, un entregat a City Activitats Immobiliàries, de Luigi, i un altre a Versabitur, d’Alavedra. Les empreses beneficiades en l’operació Badalona van pagar a Luigi 1,5 milions i 1,4 a Poliafers, que Prenafeta va tornar a repartir amb els seus companys acusats.

TERCER CONDEMNAT / Abans que declarés Luigi, ho havia fet el propietari de l’empresa de neteja Limasa, Manuel Carrillo, que va acceptar una condemna de sis mesos i una multa de 12.480 euros. A canvi, va admetre els suborns que va pagar a Muñoz perquè li adjudiqués la neteja dels edificis municipals. L’exalcalde, fins i tot, li va dir com havia de millorar la seva oferta per superar l’empresa que havia quedat en primer lloc.

Notícies relacionades

«Jo li vaig entregar els 6.480 euros que m’havia demanat», va declarar Carrillo, que va precisar que va entregar, al despatx de l’alcalde, tres «sobrets» amb 2.100, 1.980 i 2.400 euros. El propietari de Limasa va assegurar que havia sigut adjudicatari des dels anys 70 i que no havia hagut de pagar mai a cap regidor. Dimarts, el tribunal va poder sentir Muñoz amb total nitidesa dir-li com havia de pagar-li i que patrocinés un equip de futbol sala. L’acusat va pagar amb aquesta finalitat 18.000 euros més.

També va declarar l’extinent d’alcalde de Santa Coloma Manuel Dobarco, que es va contradir, a l’assegurar que, com a responsable d’urbanisme, no tenia capacitat de decisió. Va negar que parlés amb els empresaris que es presentaven als concursos. Les converses telefòniques intervingudes el desmenteixen.