EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Junqueras reclama unitat al PDECat i la CUP per fer el referèndum

El vicepresident defensa una "acció coordinada" de tot el Govern i la CUP

ERC reclama a la nova confluència de Colau que abraci la consulta unilateral

zentauroepp37982727 gra152  cornella de llobregat  barcelona   08 04 2017   el v170408173408

zentauroepp37982727 gra152 cornella de llobregat barcelona 08 04 2017 el v170408173408 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts

Per si no havia quedat prou clar, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va recordar ahir que tot el Govern, des del president fins a l’últim conseller, s’hauran de mullar amb el referèndum i, amb això, exposar-se a les represàlies del Govern central. Davant uns mesos, els pròxims, que seran claus per al desenllaç el procés, el líder d’ERC va reclamar «unitat d’acció» al conjunt de l’independentisme. És a dir, també als seus socis del PDECat, a l’Executiu, i de la CUP, al Parlament.

    

Va ser la manera de Junqueras d’insistir als seus companys de Consell Executiu que la convocatòria del referèndum haurà de portar les firmes de tots els membres del Govern, fet que podria comportar-los la inhabilitació de la qual ja han sigut advertits pel Tribunal Constitucional. «A partir d’ara, en els següents dies, setmanes i mesos, cada acció ha de ser una acció conjunta», va advertir el dirigent republicà davant de mig miler de simpatitzants d’Esquerra Republicana, a la tradicional Festa de la República del partit, celebrada al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

INVITACIÓ A LA CUP

Evidentment, el número dos de l’Executiu català va estendre aquesta actuació col·legiada a «la majoria parlamen­tària que està compromesa amb el referèndum» (és a dir els cupaires) i a les entitats que sostenen el procés. «Si actuem de forma conjunta i ­coordinada, si a cada decisió del ­Govern li correspon una mobilit­zació de la nostra societat, sens ­dubte guanyarem», va insistir Junqueras.

    

Fonts republicanes citades per l’agència Efe van aprofundir en el fet que el compromís del Govern amb el referèndum unilateral ha de traduir-se en un pronunciament «públic, explícit i inequívoc» de tots els consellers. Un gest que també serviria, sostenen a ERC, per «aclarir qualsevol dubte» que poguessin tenir els catalans respecte a la determinació per organitzar el referèndum.

EL PUNY DE RUFIÁN

La coincidència de l’acte d’Esquerra amb el baptisme de la nova confluència dels comuns va servir als republicans per enviar-los diversos encàrrecs. Si per als seus socis de Govern i de Parlament hi ha hagut mà estesa, per a la coalició d’Ada Colau hi ha hagut tot al contrari. Prova d’això és que l’encarregat de repartir estopa a la força política nascuda fa poc hagi sigut Gabriel Rufián. «Als que estan en contra d’un procés d’autodeterminació amb el puny alçat, o els falta ideologia o els sobra el puny», va afirmar.

Notícies relacionades

    

El provocador diputat va seguir percudint els comuns amb la seva habitual ironia: «Avui es presenta un partit, d’esquerres, sobiranista, feminista i de canvi. Els diem: benvinguts a Esquerra Republicana». I com que és l’alcaldessa de Barcelona qui apadrina la confluència, el cap de files dels republicans a l’ajuntament, Alfred Bosch, li va llançar el seu particular dard al reclamar-li que «estigui a l’altura» i «posi les urnes»: «La sobirania més social és la nacional, perquè és la que obre la porta a les altres», va insistir.