PECULIAR TROBADA A BARCELONA

Puigdemont i Millo se citen amb un enllaç entre Trump i Putin

El trumpista Dana Rohrabacher nega que el canvi climàtic l'hagin causat els humans i va arribar a dir en broma que el van provocar "pets de dinosaure"

El congressista ha defensat el president rus en nombroses ocasions i es vanta d'haver lluitat amb els mujahidins contra els soviètics a l'Afganistan

 

  / JORDI BEDMAR

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Dana Rohrabacher no és un desconegut als EUA. El congressista republicà per Califòrnia, que aquest diumenge mantindrà dues reunions, una amb el president Carles Puigdemont i una amb el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, en plena 'guerra diplomàtica' pel procés, ha fet parlar bastant al seu país per alguns dels seus posicionaments polítics. Un dels més peculiars, suggerir que el canvi climàtic no l'han provocat els humans, sinó "pets de dinosaure".

Una afirmació així va portar fins i tot l'expresident Barack Obama a recordar-la en un comentari jocós durant un discurs de graduació a la Universitat de Califòrnia Irvine el 2014, i Rohrabacher va respondre dient que s'havia tergiversat una broma que havia fet. Ara bé, acudits a part, el congressista no dubta a qualificar d'"alarmistes" els que adverteixen del canvi climàtic, a qui acusa de formar part d'una confabulació que vol situar aquest plantejament mediambiental com una prioritat política.

SEGONA TROBADA AMB PUIGDEMONT

El congressista californià, que ja es va reunir amb Puigdemont durant la visita que aquest va fer als EUA, és un dels republicans més afins a Donald Trump (va arribar a sonar com a secretari d'Estat) i no dubta a utilitzar un dels seus lemes que més enrenou han causat: 'America First'. Pel que fa al procés sobiranista català, després de la cita amb el president, va transcendir que Rohrabacher el "recolza filosòficament i conceptualment", però "no és un instigador".

Notícies relacionades

El polític nord-americà també manté una estreta relació amb Rússia. Tanta, que la prestigiosa web 'Político' va arribar a qualificar-lo com "el congressista favorit de Putin". A part de fer treballs per al mandatari rus utilitzant informació sensible, l'ha defensat als mitjans de comunicació en diverses ocasions. Per exemple, quan va justificar l'actuació de Rússia durant la crisi de Crimea. Perquè "Putin no és Satan".

Al mateix temps, Rohrabacher presumeix d'haver lluitat amb els mujahidins contra els soviètics a la guerra de l'Afganistan abans d'emprendre la seva carrera com a congressista. També explica amb orgull que escrivia discursos per al president Ronald Reagan.