EL REPTE INDEPENDENTISTA

El Govern amenaça Puigdemont amb la via penal davant el TC

L'Executiu central recorre els pressupostos per incloure partides per al referèndum

El president insisteix que l'Estat "no podrà evitar" que convoqui la consulta

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El mateix dia que el Govern central ha aprovat el seu projecte de llei de PressupostosSoraya Sáenz de Santamaría, en qualitat de responsable dels assumptes territorials i singularment de la carpeta catalana, ha sigut l'encarregada d'anunciar la interposició d'un recurs contra els comptes de la Generalitat per incloure partides destinades al referèndum i d'explicar-ne els detalls. No serà l'única demanda que estudiarà el Tribunal Constitucional (TC), ja que el PSOE, d'una banda, i el PP i C's, de l'altra, faran ben aviat el mateix. Però com ha destacat la vicepresidenta, l'Executiu té la facultat de reclamar la suspensió immediata dels articles impugnats.

I així ho fa, però el recurs del Gabinet de Mariano Rajoy també obre una altra via més dràstica, ja que crea les bases per a una actuació penal contra el Govern de Junts pel Sí. La Moncloa sol·licita al TC que notifiqui “personalment” la seva providència al president català, Carles Puigdemont, a tots els consellers, així com als secretaris del Govern i de Vicepresidència, a la interventora general de la Generalitat, al director de contractació i al director general de Pressupostos.

A més, demana que se'ls adverteixi del seu deure “d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió” que es decreti i que “s'abstinguin” d'adoptar acords per disposar de les partides impugnades o de fer pedaços per sufragar el referèndum per altres vies. “Tot plegat amb l'advertiment de les corresponents responsabilitats, fins i tot penals”, segons ha emfatitzat la vicepresidenta.

ELS PRECEDENTS

No és la primera vegada que el Govern central esgrimeix la via penal davant el TC per amenaçar els dirigents independentistes. En les últimes sentències, l'alt tribunal ha advertit el president i altres càrrecs, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de les conseqüències dels seus possibles desacataments. No obstant, sí que és la primera vegada des de l'estiu que el recurs es dirigeix contra un acte impulsat per Govern, i no pel Parlament, de manera que, si Puigdemont o els seus consellers desobeïssin, les responsabilitats recaurien sobre ells.

L'Executiu i el TC es volen curar en salut, especialment després que tant Artur Mas o Francesc Homs hagin al·legat desconeixement sobre les conseqüències que comporta incomplir les prohibicions en els seus respectius judicis pel 9-N.

El recurs governamental es dirigeix contra la disposició addicional 40 i tres partides “relatives a processos i consultes populars i processos de de participació”. La vicepresidenta va fer èmfasi, a més, en el “desconcert polític i jurídic” que ha provocat que s'hagin inclòs en el projecte dues esmenes contraposades, la de la CUP, que aposta per una consulta unilateral, i la de Catalunya Sí que es Pot, que demana un referèndum pactat amb l'Estat.

L'AFARTAMENT

“Demostra que, a més de no respectar les lleis, tampoc respecten el dret parlamentari”, ha sentenciat. Així mateix, ha recordat que tant el Consell de Garanties Estatutàries com els lletrats del Parlament ja han advertit de la inconstitucionalitat de les partides destinades a sufragar una consulta que, com argumenta l'Advocacia de l'Estat, vulnera la competència exclusiva de l'Estat.

Notícies relacionades

Per tot plegat, Santamaría ha sol·licitat a la Generalitat que abandoni el full de ruta i s'assegui a dialogar sobre problemes com el que afecta Rodalies (Foment reforçarà la seva estructura a Catalunya per coordinar actuacions), tenint en compte dos factors: que les enquestes, en referència a l'última del CEO, reflecteixen “l'afartament per un procés que no porta enlloc”, i que l'escena internacional gira l'esquena a l'independentisme. “Mai ningú havia fet tants quilòmetres per avançar tan poc”, ha assenyalat amb ironia.

Precisament Puigdemont, en la seva última jornada als Estats Units, ha assegurat que “plantarà cara” al recurs i que el Govern central, “fins i tot posant pals a les rodes, no podrà evitar” la celebració del referèndum. Així mateix, ha recordat que “té un ampli marge de maniobra” i que la seva competència per convocar eleccions “no està suspesa”. Pel que fa als advertiments, ha afirmat que no fan més que “agreujar el problema”.

Iceta avança que el PSOE recorrerà els comptes dimarts

En aquesta reunió, es va abordar aquesta qüestió i es van acabar d'ultimar els detalls amb vista al recurs. A més, fonts parlamentàries expliquen que el PP i Ciutadans també estan preparant el recurs que havien anunciat i que també es presentarà en pròximes dates. C's no té prou diputats per a la interposició (se'n requereixen 50) i per això el PP va acceptar la presentació de la demanda de forma conjunta.