El Consell d'Europa adverteix que la reforma del TC pot arribar a l'"absurd"

El Consell d'Europa adverteix que la reforma del TC pot arribar a l'"absurd"

EFE / ÁNGEL DÍAZ

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La reforma del Constitucional que Mariano Rajoy va impulsar perquè el tribunal tingui la potestat de suspendre càrrecs públics pot arribar a una situació "absurda", segons el Consell d'Europa. La Comissió de Venècia, integrada en aquesta institució i composta per experts independents, ha fet públic dilluns l'informe complet en què carrega contra els principals canvis introduïts: l'increment de les multes i la suspensió dels càrrecs públics que desobeeixin les sentències del tribunal.

Per si algú en tenia dubtes, el Govern central va portar a terme la reforma per frenar als independentistes catalans. Així ho ha escrit la Comissió en el document, en què s'assenyala que "gairebé tots els interlocutors" amb qui es van reunir en la seva visita a Espanya (l'abril del 2016) es van referir al desafiament sobiranista "com el motiu polític" per adoptar la reforma. Després de l'estiu del 2015, el president Artur Mas va començar a defensar la declaració unilateral d'independència i els conservadors van voler atorgar al Constitucional el poder de fer complir les seves decisions, facultat criticada per la Comissió

En l'informe, els experts assenyalen com és d'imprecisa la llei en referència a la suspensió de càrrecs. Si la persona ha sigut apartada, "¿com s'espera que executi la decisió del Tribunal?", es pregunta la Comissió. I si la persona que substitueix el destituït tampoc respecta el dictamen, ¿què es fa? "Podria acabar en una situació absurda", sentencien els analistes. 

¿I SI NO ABANDONA EL CÀRREC?

Fins i tot en el Consell d'Europa es plantegen la possibilitat que la persona suspesa "segueixi en el càrrec". "Això minaria greument l'autoritat del Tribunal Constitucional", adverteix. I pel que fa a les multes, la Comissió també es pregunta per què augmentar la sanció per incomplir les sentències aconseguiria que algú que ja ha mostrat poc respecte pel Constitucional ho acabi fent.

A judici de la Comissió de Venècia, per garantir la independència del Tribunal seria bo que pogués atribuir a "un altre poder estatal" l'obligació de fer-ne complir els dictàmens. 

L'ARTICLE 155

A les 15 pàgines del document, s'informa que diversos experts van visitar Espanya el 25 d'abril del 2016 i es van reunir amb representants del Constitucional, la comissió d'aquesta àrea del Congrés, el Consell General del Poder Judicial, els ministres d'Exteriors i Justícia en funcions (José Manuel García-Margallo i Rafael Catalá, respectivament) i amb "acadèmics".

Notícies relacionades

En aquestes reunions, es pot llegir en el text, la Comissió de Venècia "va ser informada" que, en el cas que els nous poders del Constitucional no donessin resultat, s'aplicaria l'article 155 de la Constitució, que permet al Govern (amb l'aprovació del Senat) prendre totes "les mesures necessàries" per obligar una autonomia "al compliment forçós" de les obligacions que la Carta Magna o altres lleis li imposin.

El Consell d'Europa en el document final no fa cap referència a l'article 116 de la Carta Magna, sobre l'estat d'alarma, excepció i setge. En les al·legacions enviades pel Govern central a la Comissió de Venècia s'afirma que "si la situació fos més greu" i no es pogués solucionar amb altres eines, com l'article 155, aplicaria el 116.