EL POLS INDEPENDENTISTA

El Parlament tramita la reforma del reglament per agilitzar les lleis de desconnexió

La Mesa admet la petició de Junts pel Sí de crear una ponència conjunta per abordar la modificació

jregue33343537 barcelona 2016  03 29   politica   reunio de la mesa del par170307123000

jregue33343537 barcelona 2016 03 29 politica reunio de la mesa del par170307123000

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

En aquest punt del procés independentista, el grau de confusió ja és màxim. Totes les parts en disputa, principalment dues, la independentista i la no independentista, s’arroguen el paper de defensors de les essències democràtiques, del joc net i del debat com a bé per a la societat, encara que després, segons el moment, busquin dreceres i intentin eludir la confrontació de parers. Els que un dia es posen les mans al cap perquè alguna instància itenta evitar que es debatin i votin les conclusions d’una ponència parlamentària, per a alegria de la trinxera contrària, es recargolen les meninges (això sí, només Junts pel Sí, la CUP, no) per aconseguir que l’aprovació de la llei de transitorietat, una declaració d’independència encoberta, passi d’amagatotis, davant les veus horroritzades dels que abans somreien i que ara afirmen que se sostreu l’exposició de parers diferents.

Tot això ve a tomb de l’admissió a tràmit, per la Mesa del Parlament, de la proposta de reforma del reglament de la Cambra per permetre una agilització en la tramitació de les lleis. Segons la segona versió presentada per JxSí, aquesta reforma es farà sota ponència parlamentària, però els grups de l’oposició (Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es Pot), que van votar en contra de la consideració de la reforma, no sembla que estiguin gaire disposats a participar-hi i per això mateix van posar el crit al cel.

¿Potser aquesta reforma és il·legal? No. Com apunta JxSí, promotora de la iniciativa, el que es pretén –que s’aprovi la llei en el que es coneix com a lectura única, que vol dir com qui diu dit i fet, sense presentar els textos amb prou antelació per estudiar-los per part de tota la Cambra– és utilitzada en parlaments autonòmics i, fins i tot, al Congrés. Una cosa que, per cert, els mateixos membres de JxSí no han deixat mai de criticar. La CUP va recordar ahir que la tradició fixa que al Parlament només els textos que presenta el Govern tinguin aquesta prerrogativa, no els dels grups, i va apuntar que la reforma no és «prioritària».

JUGAR AL GAT I LA RATA

¿Quin és el problema? Que amb l’obsessió de la coalició sobre la qual se sustenta el Govern de no donar marge de maniobra al Govern central, el contingut al detall de la llei més transcendent de totes les que s’han presentat a la Cambra catalana des del 1980, i l’aprovació de la qual se sap del cert, ja que també compta amb el suport de la CUP, serà conegut pocs minuts abans de ser votat.

Notícies relacionades

Els lletrats del Parlament, que van esmenar la plana a Junts pel Sí condicionant l’admissió a tràmit, la setmana passada, a demanar la ponència conjunta de tots els partits, van emetre un informe en què assenyalen que ells no poden presumir per a què s’utilitzarà aquesta reforma del reglament i que, per tant, no veien raó per obstaculitzar-la.

De moment, el PP, que, igual que la CUP, no està a la Mesa del Parlament, ja ha aunciat que la setmana que ve mirarà de posar-se d’acord amb el PSC i Ciutadans per elevar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional.