La Mesa admet a tràmit "amb condicions" la reforma del reglament del Parlament de JxSí

Els lletrats de la Cambra recorden que aquesta modificació requereix obrir una ponència conjunta que garanteixi el debat de tots els grups

PSC i Ciutadans estudien demanar a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit

 

  / ACN / MATEOS P.

3
Es llegeix en minuts

La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts "tramitar amb condicions" la proposta de reforma del reglament de la Cambra presentada per Junts pel Sí que busca agilitzar l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, la més important de les tres normes de 'desconnexió'.

JxSí va registrar dilluns una proposta per incorporar al reglament un paquet d'esmenes favorables a aprovar lleis 'exprés' sense debat previ, i va demanar que la seva sol·licitud es tramités per la via d'urgència amb l'objectiu d'abordar-la a la Mesa d'aquest mateix dimarts.

Segons fonts parlamentàries consultades per Europa Press, arribat el moment d'abordar-ho en la reunió, els lletrats han intervingut verbalment per recordar que reformar el reglament requereix obrir una ponència conjunta que garanteixi el debat de tots els grups perquè és una decisió de calat.

La reforma requereix de majoria absoluta

L'última reforma del reglament fue el 8 de juliol de 2015, en la passada legislatura, i es va fer per incorporar mesures de transparència: la modificació es va aprovar per unanimitat.

Davant les indicacions dels lletrats, la Mesa ha optat per "aprovar l'admissió a tràmit de la proposta, condicionada" al fet que JxSí modifiqui el seu escrit i expliciti que vol crear una ponència conjunta, sense donar detalls del contingut que vol modificar.

És poc freqüent que la Mesa aprovi "admissions a tràmit condicionades", però la majoria que JxSí té en l'òrgan rector de la Cambra ha optat per aquesta via: si JxSí modifica el seu escrit abans de la pròxima reunió de la Mesa --el dimarts 7 de març--, la creació d'una ponència s'admetrà automàticament a tràmit; si no ho fa, es desestimarà.

LECTURA ÚNICA

JxSí proposa en la seva reforma que puguin aprovar-se lleis al Parlament a proposta dels grups mitjançant el mecanisme de lectura única, un procediment de màxima urgència en què no hi ha debat parlamentari ni esmenes, que actualment només pot utilitzar el Govern i tenen vetat els partits.

Fer el seu ús extensiu als grups, serviria per aprovar àgilment la llei de transitorietat jurídica que preparen JxSí i la CUP, però també permetria donar llum verda a altres lleis que proposi qualsevol grup.

QUEIXES DE L'OPOSICIÓ

Els grups de l'oposició ja han manifestat la seva oposició a aquesta maniobra del grup que integren el PDECat i ERC. Així, el portaveu adjunt del PSCFerran Pedret, ha anunciat que els socialistes demanaran a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit i ha qualificat d'"inadequada" tant la manera en com JxSí ha plantejat la seva proposta com el seu contingut. "La reforma plantejada no ens sembla positiva, el fet que un grup pugui tramitar iniciatives amb lectura única no ens sembla una bona dinàmica per a la vida parlamentària", ha recalcat Pedret.

El portaveu adjunt de CiutadansFernando de Páramo, ha acusat JxSí de "fer trampes" i ha explicat que el seu grup també està estudiant demanar a la Mesa que reconsideri la seva decisió. De Páramo ha ironitzat sobre el nou "xou" viscut al Parlament, amb uns grups independentistes "que no compleixen la Constitució ni les lleis democràtiques" i que fins i tot "tenen previst incomplir el reglamenti" de la Cambra.

Notícies relacionades

Per la seva part, el PPC, per boca del seu portaveu, Alejo Fernández, ha qualificat de "trilers" els sobiranistes i ha avisat que, si fos necessari, activarà "els mecanismes legals oportuns" per garantir el compliment de la llei. "Buscant subterfugis, s'estan comportant com trilers; fan trampes, jocs de mans per amagar i enganyar, amb vies alternatives al debat sa que ja estableix aquest Parlament", ha denunciat Fernández.

Junts pel Sí, en canvi, ha defensat la reforma plantejada per "agilitzar l'aprovació de les lleis" de desconnexió, però també qualsevol altra. El diputat Roger Torrent ha considerat també que aquest mecanisme millorarà els drets dels ciutadans i ha recordat que el PP i el PSOE "van usar a Madrid aquesta eina per aprovar l'última reforma de la Constitució".