TENSIONS AL BLOC SOBIRANISTA
El PDECat s'inclina per retocar la referència al referèndum en els pressupostos
Els postconvergents s'enfronten a la via insubmisa de la CUP i apel·len a "complir els marcs legals"
Presidència deixa la decisió en mans de Junqueras mentre ERC intenta posar-se de perfil
/
El PDECat intenta que la nova patata calenta del procés sobiranista (el dictamen del Consell de Garanties EstatutàriesConsell de Garanties Estatutàries que considera inconstitucional fer referència al referèndum en els pressupostos referèndumpressupostos) li serveixi, indirectament, per marcar perfil propi davant els seus socis de la CUP, que des de dissabte exigeixen no tocar ni una coma als comptes. Així doncs, i a l'espera de la decisió definitiva i de les negociacions internes, els postconvergents donen a entendre que han de fer-se les coses bé i d'acord amb el "marc legal"; és a dir, fer cas al Consell i retocar els comptes per evitar una impugnació encara més gran. Mentrestant, Esquerra i PDECat també rivalitzen discretament sobre qui ha de desfer el nou embolic.
La decisió no està presa oficialment. Però l'executiva del PDECat d'aquest dilluns ha viscut novament referències a la necessitat de marcar perfil propi davant els anticapitalistes. Les bases postconvergents viuen amb un evident malestar les relacions amb un partit, la CUP, amb qui estan als antípodes ideològicament.
La coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha insistit una vegada i una altra a no renunciar a la consulta, però en la necessitat de complir la llei i fer "les coses ben fetes". Una música que no agrada gens a la CUP, que manté la necessitat de no obeir al Consell perquè és evident, al·leguen, que el referèndum es farà superant la legalitat actual.
EL PAPER D'ERC
La qüestió, més que preocupar, incomoda ERC. Incomoda en el sentit que els republicans ho consideren una erosió innecessària perquè el dictamen no és vinculant, no afecta el que és substancial, la partida econòmica per portar a terme el pressupost, i torna a tensar la corda de les relacions entre els tres agents independentistes.
El portaveu republicà, Sergi Sabrià, ha avançat aquest dilluns que al llarg de la setmana es debatrà la qüestió entre Junts pel Sí i la CUP dins del marc de les reunions habituals que es mantenen. "Veurem com s'encara", ha assenyalat abans d'afirmar que "tampoc és una cosa que causi gran preocupació". És a dir, esperar a veure què es diuen els tres agents a la cara i decidir com actuar. Sempre tenint al cap que no es renunciarà al referèndum.
Tampoc en aquesta ocasió ERC es permetrà perdre cap ploma pròpia en una discussió en què les posicions vehements, a favor i en contra d'acceptar el dictamen del Consell de Garanties, corresponen al PDECat i la CUP. "No serviria de res que nosaltres fixéssim una tercera posició", ha asseverat Sabrià, que ha afegit que ERC està acostumada a "fer de mediador".
EL GOVERN CATALÀ
Però si ERC vol que el litigi se solucioni en negociacions entre postconvergents i anticapitalistes, fonts pròximes a Presidència del Govern sostenen que la resposta oficial ha de procedir de la conselleria d'Economia. És a dir, com si es trcatés d'una partida de tennis de taula, republicans i PDECat s'estan llançant els uns als altres la responsabilitat de prendre una decisió davant de l'aliat cupaire. De fet, és Economia l'autora dels pressupostos, que, en la seva disposició addicional 31, fan menció explícita, com demanava la CUP en les negociacions pressupostàries, a la voluntat de tirar endavant el referèndum.
Per la seva part, els anticapitalistes, que van mantenir aquest dilluns a la tarda un conclave intern, estan molestos perquè la part sobre la qual el Consell de Garanties sembra dubtes forma part del 'core' de l'acord i, per tant, no comptaven amb introduir modificacions en aquest apartat.
En el fons de la discussió subjauen una vegada més les diferents estratègies entre els tres aliats polítics en el procés sobiranista. I fins i tot les diferents percepcions en un mateix partit, el PDECat, respecte al grup de Junts pel Sí i fins i tot al president. El partit que lidera Pascal ja va veure de mal ull la decisió de tramitar la llei de "transitorietat" al Parlament intentant que no hi hagi debat previ (una via que es va haver de modificar per assumir que hi ha d'haver, almenys una ponència conjunta per retocar el reglament).
En definitiva, al PDECat no li agrada aparèixer de la mà d'accions d'insubmissió o de desobediència, que són les que la CUP encoratja constantment. Uns no creuen que així s'ampliï la base social i altres jutgen, al contrari, que l'única manera d'aconseguir la independència és desobeir com més aviat millor.
PDECat Govern Carles Puigdemont CUP ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pressupostos Generalitat de Catalunya Independència de Catalunya Consell de Garanties Estatutàries
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports