ELS COMPTES DE LA GENERALITAT PER A L'ANY QUE VE

Pressupostos socials i amb fons per al referèndum

Els comptes doten la consulta sense citar-la entre les partides electorals i de contingència

Salut i Ensenyament tornen a nivells precrisi, però encara lluny del rècord del 2010

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, entrega el projecte de llei de pressupostos a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, aquest dimarts. / JOAN CORTADELLAS / VÍDEO:ACN

3
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern català ha presentat els pressupostos del 2017 amb una melodia pensada, aquesta vegada sí, per seduir la CUP. El suport de la formació anticapitalista és clau perquè els comptes d'aquest any tirin endavant, cosa que per a Junts pel Sí (JxSí) és una condició innegociable perquè el procès no es frustri, sobretot després del cop de porta de la formació anticapitalista als comptes del 2016 que van obligar el Govern català a prorrogar els comptes del 2015. Amb aquesta música de fons, el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, s'ha esforçat a presentar el pressupost com el més elevat de la història pel que fa al pes destinat a la despesa social (74,7 de cada 100 euros de la despesa total), en un clar gest als cupaires.

El Govern també ha inclòs una partida de 5,8 milions d'euros destinada a processos electorals i participatius, a més de recollir en una disposició addicional el compromís de dotar «les partides necessàries» per a la celebració d'un referèndum. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant s'ha mostrat satisfeta CUP Eulàlia Reguant  amb la partida per al referèndum inclosa en els comptes de l'any que ve, una demanda del seu grup parlamentari, però ha sentenciat que aquests «no són els millors pressupostos i la Conselleria d’Economia ho sap», en referència a l'absència de mesures més contundents per augmentar els ingressos per la via d'una alça de l'IRPF a les rendes mitjanes i altes. Junqueras no ha revelat si el Govern disposa de marge per fer més concessions a la CUP en el tràmit parlamentari.  

DESPESA SOCIAL

Els comptes del Govern incorporen una despesa social que augmenta en 1.170 milions d'euros respecte als del 2015, els últims aprovats. Junqueras, que ha entregat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el projecte i el de la llei d'acompanyament, ha afirmat que la despesa social s'ha situat en els nivells del 2008, abans de la crisi, si bé encara està lluny del 2010, quan els comptes catalans va arribar a la cota rècord. En el cas de les polítiques de sanitat se situa en uns 1.000 milions per sota d'aquell exercici, ha admès.

Els departaments que més incrementen la despesa respecte al de l'exercici del 2015 són Ensenyament, amb 338,6 milions més; Salut, amb 408,4 milions; Territori i Sostenibilitat, amb 197 milions; i Treball, Afers Socials i Famílies, amb 193,8 milions. «L'època de les retallades s'ha acabat, estem en un moment que no té res a veure amb les retallades», ha proclamat Junqueras, que ha destacat que en algunes àrees hi ha xifres històriques, com en el nombre de docents que hi haurà el 2017, que s'incrementaran en 3.599.

DÈFICIT

En els seus comptes, la Generalitat preveu un dèficit del 0,5% del PIB. «Aquest és el percentatge establert per a les autonomies que el Govern espanyol ha comunicat a les institucions europees», ha dit Junqueras. El 0,5% sobre el PIB català representa un dèficit d'uns 1.000 milions d'euros. Junqueras ha assenyalat que, d'acord amb la mateixa llei d'estabilitat, el que ha afirmat l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) o les recomanacions europees hauria de ser de l'1,18% del PIB, cosa que serien 1.540 milions d'euros més de marge.

Notícies relacionades

El Govern preveu ingressar 109,8 milions d'euros per noves mesures fiscals incloses en el projecte de llei d'acompanyament, que pujaran a 181,8 milions en l'exercici complet. Entre aquestes últimes hi figuren la taxa sobre begudes ensucrades (31 milions) i la taxa sobre risc mediambiental per transport d'elements radiotòxics (28,3) o la supressió de la deducció extra en el tram autonòmic de l'IRPF, que afecta uns 250.000 contribuents de més de 32 anys i ingressos de més de 30.000 euros.

Junqueras ha explicat que el deute de la Generalitat sobre el PIB baixarà per primera vegada en l'exercici del 2017 en 0,4 punts, que passarà del 35,8% al 35,4% del PIB i se situarà en 77.495 milions d'euros.