El jutge cita els tres fills de l'expresident que encara no havien declarat en el 'cas Pujol'

Marta, Mireia i Oriol compareixeran a l'Audiència Nacional el 27 i 28 de març

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El 27 i el 28 de març ja no quedarà cap membre de la família Pujol que no hagi desfilat per l'Audiència Nacional. El jutge José de la Mata, instructor del 'cas Pujol', ha citat a declarar com a investigats per un delicte de blanqueig de capitals continuat els tres fills de l'expresident de la Generalitat que encara no havien comparegut davant ell. Es tracta d'Oriol, Marta i Mireia Pujol Ferrusola.

En un acte, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 assenyala per al 27 de març, a les 11 hores, la declaració de Marta Pujol Ferruolsa, i una hora més tard la de la seva germana Mireia. L'endemà ho farà Oriol Pujol Ferrusola, que va renunciar a seguir la tradició política familiar al ser imputat pel 'cas de les ITV'.

La resolució recorda que es desconeix l'origen dels fons de la família i no consta raó que els justifiqui, així com que tots els membres de la família que han declarat van negar haver tingut comptes bancaris a l'estranger, cosa que abunda en la falta de justificació d'aquests ingressos.

A més, part d'aquests fons són distribuïts per Jordi Pujol Ferrusola entre tots els seus germans i la seva mare en quantitats iguals o similars i simultàniament, coincidint amb un ingrés milionari als seus comptes. Segons el jutge, no consta acreditada cap raó per a una distribució que es fa mitjançant transferències a comptes bancaris de tots i cada un d'ells en la mateixa entitat bancària andorrana, inclosa la mare, Marta Ferrusola.

El jutge detalla tots els moviments dels seus comptes bancaris i assenyala que la majoria dels fons ingressats mitjançant transferència en aquests comptes bancaris que titularitzen els germans i la seva mare provenen principalment de les diferents que tenia el primogènit a Andbank, encara que en alguna ocasió provenien de la d'Oleguer, Pere o Josep Pujol.

D'ANDBANK A BPA

Notícies relacionades

El jutge relata un patró similar de comportament en l'actuació del grup familiar, on van mantenir els fons a Andbank fins al 2010, data en què els van passar a BPA. En aquesta entitat els van mantenir fins al 2012, data en què els van ocultar rere fundacions panamenyes fins al 2014, amb l'excepció d'Oriol Pujol Ferrusola, “que els va reintegrar en efectiu metàl·lic i se'n desconeix el seu destí final”.

Aquestes declaracions resulten, a judici de De la Mata, “pertinents, necessàries i proporcionades als fins de la present instrucció, en investigació dels fets i presumptes delictes objecte d'aquesta, i les noves imputacions i la consegüent presa de declaració poden conduir a l'aclariment dels fets objecte de la investigació”.