EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La fiscalia suma una altra querella contra Forcadell i apunta a tres membres més de la Mesa del Parlament

La demanda afecta la tramitació de la resolució sobre el referèndum unilateral que van impulsar Junts pel Sí i la CUP

El ministeri públic exculpa el diputat de Sí que es Pot Joan Josep Nuet perquè "no pretenia tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu a la Constitució"

zentauroepp37319780 gra376  barcelona  16 02 2017   la presidenta del parlament 170223141212

zentauroepp37319780 gra376 barcelona 16 02 2017 la presidenta del parlament 170223141212 / TONI ALBIR

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / J. G. ALBALAT / BARCELONA

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar ahir una altra querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que en aquesta ocasió també afecta tres membres més de la Mesa de la Cambra. El ministeri públic els atribueix els delictes de desobediència i prevaricació al permetre que es tramités la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP que advocava per convocar un referèndum unilateral sobre la independència i que va ser aprovada amb els vots d’aquests dos grups el 6 d’octubre. La demanda, presentada per instrucció de la Fiscalia General de l’Estat, respon a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’anul·lar el full de ruta de la 'desconnexió' impulsada pels partits independentistes.

A més a més de Forcadell, la querella es dirigeix contra el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas; la secretària segona, Anna Simó, i la secretària quarta, Ramona Barrufet. Tots quatre formen part de la coalició Junts pel Sí. En canvi, el diputat de Catalunya Sí que es Pot i secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, no ha sigut inclòs en la demanda tot i que també va votar a favor que es tramités la proposta de resolució sobre la via unilateral.

L’argument que ofereix el ministeri públic per exculpar Nuet és que aquest «no pretenia com els querellats incomplir els mandats del TC, ni tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu de la Constitució de 1978». A més, segons el fiscal, el diputat de Sí que es Pot «va actuar en la creença errònia d’estar complint amb les seves funcions com a membre de la Mesa, considerant que el control que podia exercir aquest òrgan era merament formal». «La falta de voluntat de sumar-se al projecte polític de ruptura unilateral amb el sistema constitucional s’infereix de la seva trajectòria com a diputat», afegeix, i justifica aquesta afirmació recordant que Nuet no ha votat mai a favor d’aquelles resolucions que defensaven la via unilateral per separar Catalunya d’Espanya.

"ES QUERELLEN PEL QUE SOM"

Al marge de les crítiques per la querella en el seu conjunt (amb picabaralla inclosa al ple del Parlament), l’exclusió de Nuet va donar nous arguments als que denuncien l’ofensiva política via envestida judicial contra el procés. El mateix diputat de Sí que es Pot, per exemple, va tuitejar que els raonaments del fiscal evidencien una «discriminació ideològica» i demostren una «politització barroera i intolerable».

Forcadell també va utilitzar la xarxa social per sentenciar: «Avui queda més clar que mai: no es querellen per fets, es querellen pel que som i pensem». «Només si ets independentista mereixes ser jutjat», va afegir en roda de premsa després de donar les gràcies irònicament a la fiscalia per «desemmascarar-se». Com Nuet, que va denunciar que es vol «dividir els demòcrates», fonts de JxSí consideren que la decisió de salvar el diputat de Sí que es Pot respon a una estratègia del Govern central per evitar un front comú dels partits que defensen el referèndum.

"CONTUMAÇ I OBSTINADA"

Notícies relacionades

En la querella, el fiscal considera que la presidenta de la Cambra va demostrar una «contumaç i obstinada voluntat d’incomplir els mandats constitucionals» i acusa els quatre querellats de posar en evidència «la seva voluntat inequívoca i irreversible de tirar endavant el seu projecte polític per la força dels fets consumats». Així mateix, els avisa que no poden escudar-se en la inviolabilitat parlamentària --que protegeix els seus vots i opinions en l’exercici del seu càrrec-- ja que «no és un privilegi personal que els immunitzi de responsabilitat per actes manifestament il·legals executats al marge o en contra del mateix sistema parlamentari».

La fiscalia ha demanat al seu torn al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que aquesta querella s’acumuli al procediment que ja s’estava instruint contra Forcadell també per presumpta desobediència per haver permès que es votessin les conclusions de la comissió sobre el procés. En concret, aquesta última querella de la fiscalia haurà d’estudiar-la el jutge designat pel Parlament Carlos Ramos, encara que finalment serà la sala d’admissió del TSJC la que decidirà el recorregut que ha de seguir.