Podem i els sobiranistes aconsegueixen que el PNB "desempati" la comissió del 'Fernándezgate'

Els bascos presidiran una mesa que també estarà integrada pel PP, el PSOE, C's i els morats

Es posarà en marxa al març i Domènech, Rufián i Sergi Miquel seran portaveus

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Després de cinc mesos acumulant pols, el Congrés desbloqueja la comissió d'investigació de Jorge Fernández-Díaz, que analitzarà possibles responsabilitats polítiques de l'operació Catalunya, la presumpta guerra bruta contra el procés sobiranista. Les converses informals entre els portaveus dels grups en les últimes 48 hores han permès arribar a un acord que els partits catalans i Units Podem viuen com un èxit. La mesa de la comissió estarà integrada per cinc membres i la presidència es concedeix al PNB.

El punt és important perquè els nacionalistes bascos són considerats un partit que aportarà "neutralitat" i a més perquè evita el que els independentistes i els morats temien: una pinça entre el PP i el PSOE. D'aquesta manera, el PNB actua com a força de "desempat" a la Mesa, que haurà de prendre decisions determinants per al funcionament de la comissió. En aquest òrgan hi estaran representats els quatre grans partits -el PP, el PSOE, Units Podem i C's- més els bascos a la presidència. 

Notícies relacionades

A més, la comissió estarà formada pels portaveus de cada grup parlamentari. El d'Units Podem serà el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Les formacions sobiranistes també han designat els seus. El del PDECat serà Sergi Miquel, i el d'ERC, Gabriel Rufián. La resta de partits encara no han elegit els seus representants. Tenen fins dimarts per fer-ho. El mateix dia les forces polítiques demanaran formalment a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que posi data a la constitució de la comissió d'investigació. En el ritme habitual parlamentari, això podria trigar al voltant de dues setmanes. En qualsevol cas, estarà en funcionament al mes de març. 

En les primeres sessions hauran de pactar a quins compareixents es reclama, més enllà de l'exministre d'Interior, Jorge Fernández-Díaz, que declararà en funció de com evolucioni el seu estat de salut. Es dona per fet que entre ells hi haurà Ignacio Cosidó, exdirector de la policia, i Daniel de Alfonso, exdirector de l'Oficina Antifrau.