¿GUERRA BRUTA CONTRA L'INDEPENDENTISME?

El 'cas Pujol' es converteix en epicentre de la guerra entre policies

El jutge esbronca l'exnúmero dos de la Policia per amagar la seva enemistat amb l'excap d'Afers Interns

Eugenio Pino declara que els empleats de Método 3 eren confidents policials

icoy37317495 eugenio pino170216155642

icoy37317495 eugenio pino170216155642 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La guerra de comissaris ha irromput en el 'cas Pujol' amb tanta força que s'ha convertit en la protagonista de les últimes diligències. Aquest dijous ha comparegut davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata el que va ser número dos de la Policia Eugenio Pino, que ha descarregat la responsabilitat del 'pendrive' posat en quarantena pel magistrat en qui era responsable d'Afers Interns, Marcelino Martín-Blas. El to amb el seu company ha arribat a tal punt que li ha valgut una reprimenda de De la Mata, després de la qual va admetre l'enemistat que sentia per ell.

Pino ha intentat ratificar l'escrit que va enviar al novembre al Jutjat Central d'Instrucció número 5 en relació amb el 'pendrive', però davant les preguntes, en un to molt dur, tant per part del jutge com dels fiscals i de l'advocat de l'Estat s'ha vist obligat a matisar les seves paraules. Així, ha dit que amb el document volia deixar clar que el 'pendrive' provenia de Martín-Blas i de l'entorn de Método 3, en la investigació del qual havia participat Afers Interns al descobrir que hi havia un policia implicat. Però, ha afegit, la seva carta s'havia de prendre com a pròpia de "l'enyorança que sentia un policia jubilat" per la seva feina.

L'advocat de l'Estat Edmundo Bal li ha preguntat llavors si considerava que el responsable d'Afers Interns havia comès algun delicte o alguna irregularitat administrativa i Pino ha contestat que no. Però les seves paraules deixaven entreveure animadversió per qui ha dit que havia sigut "el seu home de confiança", i Bal ha volgut saber si sentia enemistat per ell. L'exnúmero dos de la Policia ha contestat que això no tenia res a veure amb el 'cas Pujol' i el jutge li ha hagut de recordar que qui determinava el que tenia relació amb el cas era només ell.

ORIGEN DE LA INFORMACIÓ

Segons els presents, el testimoni no ha ajudat a aclarir d'on procedia la informació del llapis de memòria. Ha dit que quan l'hi va donar Martín-Blas el va introduir al seu ordinador i com que estava encriptat no va veure què contenia. Tot i així, quan va saber que s'hi esmentava un exresponsable del CNI i un germà de l'exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, va encarregar al seu subordinat que l'hi enviés al CNI, la Udef, la Fiscalia i la Brigada General d'Informació de la Policia. Només li consta que l'hi va entregar a Anticorrupció i a la Udef.

Tot i ser el número dos de la Policia, ha assegurat que ell no estava en el dia a dia de les operacions, ni tan sols de les que tenen tanta rellevància com les dirigides contra els Pujol, i que ho desconeixia tot sobre una suposada 'operació Catalunya'. Ha sostingut que ignorava d'on provenia la informació del llapis de memòria amb què es va fer l'informe policial de l'abril del 2016, que va despertar les alertes del jutge fins al punt d'obrir amb ell una peça separada i interrogar comandaments policials. Ha dit que podia ser que provingués del registre de Método 3, de la informació continguda en un núvol ubicat a Londres o dels informadors amb qui treballava Afers Interns.

Notícies relacionades

En aquest punt ha declarat que li "sonava Tamarit pel mag", en referència a un dels extreballadors de Método 3 citats el pròxim dia 23 davant el magistrat, Antonio Tamarit; l'altre és Julián Ángel Peribáñez. Segons Pino, tots dos es van oferir a Martín-Blas per col·laborar amb la Policia, però no li "consta" que cobressin. Davant aquesta resposta, el jutge li ha preguntat què volia dir i el testimoni ha deixar caure que Afers Interns disposava de recursos propis per a confidents.

Amb el cas més tèrbol que mai caldrà esperar que aquest divendres declari el mateix Martín-Blas per intentar aclarir alguna cosa en relació amb el 'pendrive' perdut, el contingut del qual previsiblement coincidirà amb l'aportat el passat dia 6 pel cap accidental de la Udef, José Manuel García Catalán. Fonts jurídiques van assenyalar que les metadades de l'arxiu reflecteixen que alberga dades dels Pujol, com ara cotxes, empreses i factures, però afegeixen que, encara que s'arribés a la conclusió que l'obtenció era il·lícita, no tindria transcendència en el cas, ja que aquesta informació ja està en la causa per vies legals.

Els 700.000 euros i la finca a l'Empordà

Durant la declaració davant el jutge José de la Mata, l'exnúmero dos de la Policia Eugenio Pino ha recorregut fins i tot als rumors que li havien arribat sobre el 'pendrive', la informació del qual està posada en quarantena. Així, ha dit que Jordi Pujol Ferrusola va intentar comprar-l'hi a Método 3 per 700.000 euros. Però quan ha aclarit que es tractava d'una cosa que havia sentit, el magistrat l'ha tallat perquè se centrés en el que sabia i no en rumors. Tampoc ha convençut els presents quan ha afirmat que als exempleats de Método 3 que col·laboraven amb la Policia se'ls va encarregar localitzar una finca dels Pujol a l'Empordà. "¿Però això no consta al Registre?", li han preguntat; l'exnúmero dos de la Policia ha respost que es tractava d'"una investigació secreta".