El jutge del 'cas Pujol' demana comprovar si els documents del 'pendrive' ja estan en la causa

En el 'pendrive' hi ha 800 registres que podrien haver-se inclòs en l'informe sospitós

El magistrat va deixar en quarantena el document fins a determinar d'on va provenir la informació

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Un total de 900 documents, entre carpetes i registres (800), és el que contenia el pendrive del cas Pujol entregat fa una setmana pel cap accidental de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), José Manuel García Catalán, al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata. Ara el quid de la qüestió és saber si la informació és nova o ja apareixia al DVD que acompanyava l’informe policial d’abril del 2016, que va despertar les sospites del jutge, que la va deixar en quarantena fins a determinar-ne l’origen.

  

 Fonts jurídiques van assenyalar que el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 ha encarregat un informe pericial a la Policia per determinar si el llapis de memòria ja estava en la causa, i que el seu contingut aparentment coincideix amb el del DVD que acompanyava l’informe policial. 

Si és així no es tractaria d'un segon llapis de memòria, sinó del citat en aquell document i sobre l'origen del qual els alts comandaments policials que han declarat davant el jutge han mostrat serioses contradiccions pel que fa a la seva procedència. Uns l'han atribuït al procediment seguit al Jutjat d'Instrucció número 14 de Barcelona en què es va investigar la gravació realitzada per l'agència de detectius Método 3 al restaurant La Camarga a l'expresidenta del PP català Alicia Sánchez Camacho i Victoria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola. Altres s'han limitat a dir que l'hi va entregar un agent que no en recordava la procedència i l'exdirector de Método 3 Francisco Marco sosté que les dades són fruit d'un pirateig dels ordinadors de les seves oficines i ha presentat una denúncia per això.

PRÒXIMES DILIGÈNCIES

Quan el nou informe pericial estigui acabat es remetrà a les parts, però sembla difícil que ja estigui en el seu poder quan compareguin davant el magistrat l'exnúmero dos de la Policia Eugenio Pino, citat per dijous, i l'exresponsable d'Afers Interns Marcelino Martín-Blas, que declararà com a testimoni l'endemà. El 23 ho faran els exempleats de l'agència de detectius Método 3 Julián Ángel Peribáñez i Antonio Tamarit.

Notícies relacionades

De moment, l'única cosa segura és que el llapis de memòria Toshiba, de 8 GB de capacitat, amb dades utilitzades "en una investigació relativa" al clan Pujol, segons el responsable de la Udef que el va entregar, enterbolirà encara més un cas en què el jutge s'ha vist obligat a seguir dues línies d'actuació independents: una per determinar la procedència de la informació utilitzada per la Policia en un dels seus informes i una altra per esbrinar els delictes atribuïts als Pujol, en què segueix realitzant diligències.

Aquest mateix dilluns el magistrat va viatjar a l'Haia per prendre declaració als dos holandesos, Jacob Broers i John Willekes MacDonald, imputats per ajudar Oleguer Pujol i el seu exsoci Luis Iglesias a ocultar les comissions cobrades en l'operació de compravenda de 1.152 oficines del Santander el 2007. Tots dos es van negar a declarar.