Rajoy nega que hagi de fer "equilibris" de poder entre Santamaría i Cospedal

La seva resposta admet, de forma sibil·lina, la competició entre totes dues

El líder del PP justifica l'ascens de Maillo perquè la ministra de Defensa ha de donar "prioritat" al Govern

María Dolores de Cospedal, ha tret importància a les esmenes que sol·licitaven menys poder. / periodico

María Dolores de Cospedal, ha tret importància a les esmenes que sol·licitaven menys poder.
zentauroepp37259074 pp secretary general and spanish defense minister maria dolo170213094610

/

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy ha rebutjat aquest dilluns que al mantenir Dolores de Cospedal com a secretària generalDolores de Cospedal  del PP busqués aconseguir un “equilibri” amb Soraya Sáenz de Santamaría. Preguntat a ‘Los desayunos de TVE’ per si el seu objectiu era anivellar el poder en el partit i en la seva relació amb el Govern, però sense que a la pregunta se cités ningú en concret, el líder del PP ha assenyalat que ell no ha fet cap “equilibri” ja que Cospedal és secretària general des del 2008 i la vicepresidenta, “suposo que és a qui es refereix”, és al Govern des del 2011.

La seva resposta suposa admetre en públic, de forma sibil·lina, que hi ha una competició entre totes dues, cosa que al PP i el Govern es dona per feta i s'especula que s'agreujarà quan Rajoy decideixi fer un pas enrere. A més, el president ha mirat a més d'acontentar-les totes dues repartint elogis. Ha asseverat que “confia” en totes dues, perquè “ho han fet molt bé”.

A partir d'aquí, ha justificat el nomenament de Fernando Martínez-Maillo com a coordinador general del PP amb l'argument que Cospedal ha de “prioritzar” la seva tasca com a ministra de Defensa, igual com fa ell en el seu lloc de president del Govern. Precisament els retrets interns a la també líder del PP a Castella-la Manxa obeeixen al fet que no tindrà temps de dedicar-se a temps complet a pilotar el PP. Ja va ser molt criticada quan va compatibilitzar el càrrec amb el de presidenta regional. Però a Rajoy sembla no importar-li i considera “lògic” que Maillo s'ocupi a partir d'ara del dia a dia i ells dos només dels assumptes importants.

RAJOY DEDICA AL PP "UNA MICA DE TEMPS"

A més, el líder conservador no ha tingut cap problema a reconèixer que ell al PP, que en el 18 congrés li ha ofert un suport claríssim, li dedica “una mica de temps els caps de setmana i els dilluns”, amb la reunió del comitè de direcció. I a principis de la legislatura conservadora era encara pitjor perquè no acudia a la reunió coneguda com a ‘matines’, i això també li va valer crítiques internes per la descoordinació entre el Govern i el partit.

Rajoy, de fet, ha donat en ocasions mostres de desconèixer assumptes importants per al PP. Recentment va admetre, per exemple, que no estava al corrent de l'estratègia de defensa popular en el judici a la 'trama Gürtel'. I aquest dilluns ha assenyalat que el debat al voltant de la possibilitat de regular maternitat subrogada, un dels més polèmics del congrés, es va celebrar de matinada, quan va tenir lloc dissabte al matí.

RESTA IMPORTÀNCIA A L'ESMENA 'ANTICOSPEDAL'

No obstant, sí que ha manifestat conèixer l'altra polèmica del conclave, la que va afectar Cospedal. El president no ha entrat en si hi va haver o no tupinada en la votació de l'esmena que demanava que la secretària general no acumuli tants càrrecsesmena , i que va ser derrotada per 25 vots, però sí que ha assenyalat que s'han “exagerat les posicions” i aquesta petició “no anava contra ningú i té més aviat el seu origen en les organitzacions territorials”.

La mateixa secretària general ha tret ferro a l'esmena, ha posat en valor que la majoria dels 3.000 compromissaris no es van expressar (al plenari només n'hi havia uns 600) i ha atribuït el malestar en el PP per l'acumulació de llocs al fet que n'hi ha “moltíssims casos” a part del seu. “Ho entenc perquè és humà”, ha manifestat. A partir d'aquí ha aclarit que ella no cobra com a número dos i assumeix aquest lloc com una “responsabilitat”.

COSPEDAL RECOLZA L'ASCENS DE MAILLO

Malgrat que quan Rajoy va anunciar els canvis a la cúpula va fer cara d'incomoditat i, segons algunes interpretacions, respon al fet que és reticent a cedir poder a Maillo, aquest dilluns en una àmplia ronda d'entrevistes ha recolzat l'ascens del que va ser vicesecretari d'organització, però ha aclarit que les seves competències “segueixen sent les mateixes”.

El que passa, ha assenyalat, és que com que ella no pot estar tot el temps a la seu nacional del partit "era necessari" que una persona li detallés els assumptes quotidians i estigués pendent del dia a dia.

Així mateix, ha assegurat que no la va molestar la gestió que Maillo va fer de la polèmica esmena que la qüestionava internament.

LA CORRUPCIÓ

Notícies relacionades

Preguntada pel judici sobre la primera època de la 'trama Gürtel'en què avui declara Ana Mato i el PP com a partícips a títol lucratiu, Cospedal ha assegurat sentir-se molt tranquil·la que la justícia estigui actuant perquè se sabrà "tota la veritat".

"Pel meu partit i per com actua, és clar que hi poso la mà al foc", ha subratllat, alhora que ha assegurat que, encara que els procediments interns poden fallar, el PP ha fet "tot el possible" perquè no tornin a passar casos com el que es jutja ara a l'Audiència Nacional.