Cospedal es reivindica com a secretària general i només admet errors en corrupció

Seriós avís dels compromissaris per l'acumulació de càrrecs de la número dos

El PP, contra Podem: "Van a cops d'ampolla i disposats a sacrificar un nen"

Cospedal, sobre la corrupció: En alguna ocasió no vam ser tan àgils com la societat demanava / EFE / VÍDEO: ATLAS

Cospedal, sobre la corrupció: En alguna ocasió no vam ser tan àgils com la societat demanava
20170210 jlr 2823

/

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / PILAR SANTOS / MADRID

El PP desitjava que el seu 18è congrés, el de la ratificació de Mariano Rajoy, el de la unitat davant els «embolics» dels altres partits, fos tranquil, però es va trobar que la primera sentència per la trama Gürtel, que condemna els seus principals capitostos, entelava, una vegada més, un conclave popular. «Això és perquè no controlem, al contrari del que diuen, els tribunals», deia a l’entrada al plenari un alt càrrec del Govern.

La secretària general, María Dolores de Cospedal, en un discurs de balanç dels últims cinc anys va reivindicar la seva tasca en una «de les pitjors etapes» del PP i només va admetre un error: que el partit no sempre va ser «àgil» i, en algun cas, «va trigar a reaccionar» a l’hora d’apartar de les seves files i de les institucions les pomes podrides. La número dos va admetre que aquesta plaga els ha afectat «de ple» i va subratllar que el PP ja va admetre «errors», va demanar «perdó» i el Govern va aprovar un ampli paquet de mesures anticorrupció.

No obstant, Cospedal va emfatitzar l’«exemplaritat» de l’àmplia majoria dels populars i va reclamar respectar la presumpció d’innocència. Pocs minuts després, va recordar els dirigents traspassats recentment i va tenir un especial record per a Rita Barberá, que va ser molt aplaudit.

LA INCÒGNITA

Era el discurs més important de la primera jornada d’un congrés en què avui es desvelarà la incògnita principal: si Rajoy la ratifica com a secretària general enmig d’importants crítiques per compatibilitzar el càrrec amb el de ministra de Defensa i la presidència del PP de Castella-la Manxa. De fet, ahir van arribar vives diverses esmenes que sol·licitaven que els estatuts limitin les responsabilitats. I l’única esmena que citava explícitament el cas de Cospedal va ser tombada per un marge de només 25 vots (328 a 303), números que suposen un seriós avís a la secretària general.

Amb tot, la impressió més estesa és que Rajoy no l’apartarà, entre altres motius per no beneficiar en la carrera per la seva successió la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, o altres dirigents com Alberto Núñez Feijóo.

Perquè la successió, encara que no és el tema del conclave, està al cap de tots. I va ser inevitable pensar en aquesta competició quan en el seu discurs Cospedal es va reivindicar a si mateixa per haver defensat el partit durant el cas Bárcenas. La secretària general va ser elegant en la seva al·locució i va dir que els membres del PP, «lluny de limitar-se a la defensa exclusiva de les seves respectives gestions per protegir-se», no es van amagar i van protegir «al descobert» el president del partit i la seva gestió durant la crisi. L’hemeroteca demostra que «fonts del partit», així, amb discreció, van criticar setmana rere setmana Sáenz de Santamaría per amagar-se rere el seu càrrec com a vicepresidenta per evitar respondre sobre l’escàndol.

I tampoc era el tema a tractar, però el PP va aprofitar la crisi a Podem per reforçar el seu missatge d’unitat.

LES CRÍTIQUES A PODEM

Uns amb més contundència i altres de forma més sibil·lina, dirigents populars van aprofitar que Podem celebra també la seva traumàtica assemblea per confrontar la seva «unitat» interna amb els «cops de colze» que pateix la formació morada. 

Notícies relacionades

Cospedal va destacar, per exemple, que els populars estan cohesionats perquè per a ells el “projecte és més important que els noms propis o els personalismes”. Seguidament, la també ministra de Defensa va criticar Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, a qui va qualificar dels “Pimpinela de Vistalegre". I va continuar carregant contra Ciutadans, per la seva “ideologia canviant” i el PSOE, per estar disposat a fer coalicions per desallotjar el PP del poder “a costa del que fos”; i això que Rajoy necessita els dos partits per governar. 

Però el més dur, sens dubte, va ser Rafael Hernando. El portaveu parlamentari, fidel al seu estil aspre, va assenyalar gràficament que als podemistes només els interessa “ocupar el poder” i aquest cap de setmana estan “en una plaça de toros a cop d'ampolla i disposats a sacrificar un nen”, en al·lusió a Errejón.