Rajoy manté Cospedal i reforça Maíllo en el PP

Dues dimissions per la "tupinada" de l'"aparell" en la votació de l'esmena contra l'acumulació de càrrecs

jjubierre37247905 madrid 18 02 2017 18  congreso del partido popular  en la fo170211185514

jjubierre37247905 madrid 18 02 2017 18 congreso del partido popular en la fo170211185514 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy ha aconseguit arribar al segon dia del congrés nacional del PP sense deixar anar ni una paraula sobre la nova cúpula del partit. El líder del PP, que renovarà el seu càrrec per aclamació, comunicarà a les sis de la tarda quin serà el nucli dur dels conservadors els pròxims anys. Anunciarà si segueix comptant amb María Dolores de Cospedal com a secretària general, malgrat la contestació interna per la seva acumulació de càrrecs. Cospedal també és ministra de Defensa i presidenta del partit a Castella-la Manxa.

La tesi més generalitzada és que Rajoy la mantindrà, però recuperarà la figura d'un “coordinador general” per gestionar el dia a dia del partit, un càrrec que José María Aznar sí que va utilitzar el 1996 perquè l'ocupés Ángel Acebes mentre Francisco Álvarez Cascos era secretari general i també formava part de l'Executiu. Entre les files populars, aquest càrrec de número 3 se l'ha guanyat el vicesecretari general d'Organització i Electoral, Fernando Martínez-Maíllo, amb qui Rajoy ha connectat molt bé en l'any i mig que fa que ocupa el càrrec.

ACUMULACIÓ DE CÀRRECS

El debat sobre l'acumulació de responsabilitats ha sigut un dels debats més polèmics del congrés. L'esmena ‘anti-Cospedal’, presentada per Franciso Risueño, compromissari per Conca, i que no va tirar endavant per un escàs marge de 25 vots (328 ‘no’ contra 303 ‘sí’), ha provocat per ara dues dimissions. Rogelio Pardo, membre del comitè executiu regional del PP a Castella-la Manxa i ex alt càrrec del Govern autonòmic, ha renunciat al seu càrrec davant l'“autèntica tupinada” que es va produir, segons ell, durant la votació de divendres.

En un comunicat que ha enviat al PP manxec, Pardo considera que el rebuig a l'esmena és un “frau democràtic” per part de l'“aparell” del PP.  Després d'aquesta dimissió, Pedro García Hidalgo, també membre del comitè executiu regional del PP en aquesta comunitat, ha anunciat que dimitirà.  

Notícies relacionades

Rogelio Pardo va ser alcalde de Minglanilla (Conca), senador per la província de Conca, diputat regional a les Corts de Castella-la Manxa, diputat provincial a la Diputació de Conca i delegat de la Junta a Conca durant el Govern de María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa.

En declaracions als periodistes, Maillo ha subratllat que va ser una votació "democràtica". "Així que s'ha de viure la democràcia amb normalitat i acostumar-se que a vegades també per 25 vots s'aconsegueix un resultat. No s'està posant en qüestió cap persona ni res per l'estil", ha assegurat.