CONCLAVE A LES FILES POPULARS

El PP aclamarà aquest cap de setmana Rajoy en un congrés que busca projectar unitat

Ningú fa ombra al líder conservador, que previsiblement anunciarà que Cospedal segueix de número dos

El debat se centrarà en el terreny ideològic i estatutari, encara que el líder ha demanat desinflar les demandes més polèmiques

 

  / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quan Pablo Iglesias va tenir la brillant idea d'organitzar el congrés de Podem el mateix cap de setmana que el del PP, per així contraposar les dues Espanyes, els populars es van molestar perquè els morats no respectessin la tradicional norma de no interferir en els conclaves dels altres. No obstant, des que va esclatar la guerra entre Iglesias i Íñigo Errejón, i especialment al comprovar que la batalla es portarà fins al final, els conservadors no paren de fregar-se les mans amb la idea que aquest cap de setmana efectivament es confrontaran dos models: "el de la responsabilitat, la unitat i la coherència", amb el de la batalla per la pura supervivència política.

“L'important és que actualitzarem el nostre projecte polític pensant en el conjunt dels ciutadans i en els problemes reals de la gent, perquè hi ha qui s'ha entossudit a intentar contrastar el seu model polític amb el del PP, i ja els veuen com van, a bufetades”, va presumir aquest dijous el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando

I és que les diferències entre els dos congressos són abismals. D'entrada, a Mariano Rajoy no li ha sortit cap competidor, ni tan sols algun militant desencantat, com li va passar a Albert Rivera en les recents primàries de Ciutadans. A força de resistir, ha anat deixant sense opcions els seus competidors, com Esperanza Aguirre, mentre que el dirigent crític amb més pes, José María Aznar, s'ha donat de baixa del PP i continua amb les seves envestides des de la FAES, però cada vegada amb menys ressò. Per cert, que la plaça de president d'honor del partit quedarà vacant en el congrés.

EL POSSIBLE COORDINADOR

Rajoy brillarà, per tant, amb llum pròpia i pronunciarà dos discursos. El primer, dissabte, com a candidat, en el qual donarà a conèixer el nom de les persones que integraran, per lliure designació, els organs més importants entre congressos: la Junta Directiva i el Comitè Executiu. Després de la seva previsible aclamació pels compromissaris, diumenge clausurarà com a líder renovat el conclave.

Amb aquesta perspectiva, l'únic dubte és si continua María Dolores de Cospedal de número dos i, si és així, si reforça la direcció amb un coordinador que pugui ajudar la secretària general a compatibilitzar el càrrec amb el de ministra de Defensa. En aquest cas, totes les quinieles apunten a Fernando Martínez-Maillo, el vicesecretari d'organització que s'ha guanyat la confiança del líder.

La mateixa Cospedal va assenyalar dimarts que afrontava “molt tranquil·la” el congrés i en el partit la impressió més estesa és que continuarà, per diversos motius, entre altres perquè el líder va molt en compte a l'hora d'evitar missatges que puguin ser interpretats en clau successòria i si defenestra Cospedal, el camí quedaria més lliure per a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, o altres possibles successors com Alberto Núñez Feijoo.

Amb la seva elecció, Rajoy serà el pròxim cap de cartell si s'avancen les eleccions (opció que cobra força donada la negativa del PSOE a recolzar els pressupostos), però si la legislatura és llarga, hi ha temps a celebrar un nou congrés on els populars renovin, o no, el seu cap de lista.

200 ESMENES VIVES

Com que el ball de noms depèn exclusivament de Rajoy, els compromissaris s'han bolcat en el debat ideològic i d'estatuts, amb la presentació d'unes 4.000 esmenes. Després de cinc anys sense congrés -que s'ha anat endarrerint per les successives convocatòries electorals- els delegats tenien ganes de participar. No obstant, com que Rajoy vol que sigui un congrés pacífic i tranquil, va ordenar als vicesecretaris -encarregats de redactar les ponències- que negociessin la incorporació, transacció o retirada de la majoria de les propostes, per evitar disgustos durant el conclave.

Per això, el 80% han sigut acceptades o han decaigut, encara que queden vives unes 200 esmenes, la majoria perquè els seus ponents s'han tancat en banda a acceptar les transaccions proposades. Maillo, artífex del nou sistema d'elecció de càrrecs per doble volta que serà d'aplicació als pròxims congressos, va aconseguir, per exemple, desactivar la petició de Madrid i València d'introduir les primàries. En els congressos regionals sí que s'acceptarà el principi d'un militant, un vot, però per elegir el líder nacional prevaldrà el ‘sistema Maillo’ en què les bases elegiran entre els precandidats però els compromissaris tindran l'última paraula. Malgrat tot, segueixen vives esmenes que demanen primàries però tot apunta que no seran derrotades.

Notícies relacionades

Més incògnita genera les que demanen limitar el nombre de càrrecs i que afecten Cospedal. Maillo va arribar aquest dijous a un acord d'última hora que accepta limitar "gradualment" l'acumulació de càrrecs en el partit i el Govern, però queden vives altres peticions en el mateix sentit.

LA MATERNITAT SUBROGADA

I, contra tot pronòstic, un dels debats que s'han obert pas és de la gestació subrogada. Diversos barons han demanat la seva regulació, però el sector més conservador s'hi oposa. Per evitar el xoc, la direcció ha buscat una postura comuna que accepti que existeix un debat i deixi la seva concreció als comitès de bioètica o els parlaments; però malgrat això els opositors a regular els anomenats 'ventres de lloguer’ forçaran una votació, que previsiblement perdran dissabte.