EL POLS SOBIRANISTA

Qui és qui al tribunal sobre el 9-N

Els tres magistrats són diferents, tant tècnicament com ideològicament

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i els magistrats Carlos Ramos Eduardo Rodríguez Laplaza seran els encarregats de jutjar l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, i l'exconsellera d’Educació Irene Rigau per la consulta alternativa del 9 de novembre del 2014. Barrientos, que pertany a la centrista associació Francisco de Vitoria, serà el ponent de la sentència, de manera que s'encarregarà de redactar el text. Els tres magistrats són diferents, tant tècnicament com ideològicament.

JESÚS MARÍA BARRIENTOS

Jesús Maria Barrientos va ingressar en la carrera judicial el 1985, els seus primers destins van ser els jutjats d'Astorga (Lleó), Barcelona i San Vicente de la Barquera (Cantàbria). Va ascendir a magistrat el 1988, i va ser destinat a la Secció Setena de l'Audiència de Barcelona. Ha sigut consultor de la Unió Europea. Va ser nomenat president del TSJV el 28 de gener del 2016. En una entrevista publicada per EL PERIÓDICO el maig del 2016, Barrientos va assegurar que “veuria bé una altra Constitució per a l'encaix de Catalunya” i va valorar que “l'adequació” de la Carta Magna “seria una via per rebaixar la tensió”, ja que “aquesta situació no es pot perpetuar”. L'octubre del 2016, en una compareixença al Parlament, va acusar els partits de contribuir a la politització de la justícia al personar-se com a acusació popular en processos judicials.

CARLOS RAMOS

Carlos Ramos va ser elegit magistrat de la Sala Civil i Penal del TSJC l'octubre del 2004. Ocupa una de les dues places que es cobreixen a proposta del Parlament. Va ingressar en la carrera fiscal el 1983 i abans de ser nomenat jutge del TSJC va ser fiscal anticorrupció a Barcelona (va ser el primer d'aquestes característiques) i va investigar els més importants casos de delinqüència econòmica de l'època. És un jurista de tarannà progressista i és membre de l'associació Jutges per a la Democràcia. Les seves aficions: la lectura, el cine i el futbol (és del Barça).

Ramos va actuar com a fiscal en complexos processos, com l'obert contra l'exconseller d’Economia, Jordi Planasdemunt, o contra el financer Javier de la Rosa per la descapitalització de Grand Tibidabo. També va exercir l'acusació pública en la investigació dels suborns a l'exjutge Lluis Pascual Estevill.

EDUARDO RODRÍGUEZ

Notícies relacionades

El tercer magistrat que compon el tribunal és Eduardo Rodríguez Laplaza, amb vuit anys en la carrera judicial i és el menys conegut. Va ser elegit per formar part del tribunal que jutjarà Mas perquè era l'únic de les sales social i contenciosa de l'alt tribunal que no tenia cap judici assenyalat per a la setmana del 6 al 10 de febrer. La Sala Civil i Penal del TSJC es va veure obligada a buscar un altre magistrat per completar el tribunal perquè la resta dels seus membres estaven contaminats, a l'haver intervingut en l'admissió, els recursos o la instrucció de la causa del 9-N.

Eduardo Rodríguez va ingressar en la carrera judicial el 2009. El seu primer destí va ser un jutjat de Vic. Després, va passar a Manresa. Després d'estar en aquesta ciutat des de gener del 2011 fins a abril del 2013, va demanar el seu trasllat en comissió de serveis als jutjats contenciosos de Barcelona. El març del 2014, obté la plaça a la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC.