El PP ja branda "sense complexos" una possible retirada de competències a la Generalitat

"L'article 155 de la Constitució existeix i és una opció", afirma el ministre de Justícia

Albiol afirma que al seu partit "no li tremolarà la mà" per demanar que s'apliqui aquesta mesura

catalalbiol

catalalbiol

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

El Partit Popular admet ja de manera pública i directa la possibilitat d'aplicar, en el cas que hi hagi una convocatòria de referèndum sobre la independència a Catalunya, l'article 155 de la Constitució, que permetria a l'Estat assumir competències de la Generalitat. Així ho ha dit aquest dijous el ministre de Justícia, Rafael Catalá. I Xavier García Albiol, el coordinador general del PP català, ha assegurat també que, des de la seva formació, l'animarien a fer-ho “sense complexos” si fos necessari, encara que de manera proporcionada, deixant la porta oberta perquè aquesta mesura no suposi una suspensió completa de l'autonomia, sinó només d'algunes competències.

"L'article 155 existeix, està a la Constitució i, per tant i és una opció", ha assenyalat Catalá en una entrevista a Televisió Espanyola. De fet, el ministre ha insinuat que és una opció que ja s'està estudiant. "Com a Govern responsable que som, hem de tenir previstes totes les alternatives, és el que ens correspon", ha avançat. "La postura del Govern és fer que es compleixin les lleis, no pot ser d'una altra manera", ha afirmat.

En una conferència a València, al fòrum Tribuna Mediterrània, García Albiol ha recordat que es tracta d'una potestat del govern fer ús d'aques article. “Ho contempla el nostre ordenament jurídic, la Constitució espanyola i és un instrument al qual es pot recórrer en cas de necessitat”, ha apuntat. A més, encara que ha dit que no li agradaria que s'hagués d'aplicar, ha subratllat que al PP català “no ens tremolarà la mà per recomanar que s'apliqui si es donés una situació absolutament límit”. Això sí, ha matisat que hauria de ser “de manera proporcionada i en base al desafiament, però que s'apliqui. No tindrem cap complex”.

Albiol sosté  que Puigdemont no s'assembla a Trump, però sí a dirigents d'estats totalitaris

També ha assegurat que encara que “alguns pensen que suposa la suspensió de l'autonomia de Catalunya no és així. El que possibilita és que l'Estat pugui recuperar, una, cinc, vint o totes les competències que té transferides a les comunitats, per exemple la dels Mossos o d'educació”. García Albiol ha reconegut que si s'arribés a aplicar “significaria un trauma” però ho ha justificat perquè en la seva opinió a Catalunya “s'estan vulnerant drets”.

REFERÈNDUM, MAI

Notícies relacionades

García Albiol s'ha mostrat convençut que no hi arribarà a haver votació en aquests termes. “No hi haurà referèndum per la independència. Mai”, ha sentenciat. I ha apuntat que en el cas que es convoquin unes eleccions autonòmiques i s'intenti convertir-les en aquesta consulta no s'aconseguirà. “És com si jo em disfresso d'home bala. No per això sortiré disparat al cel. És una fantasia”, ha assenyalat, per llançar a continuació un míssil contra el president Carles Puigdemont: "No s'assembla a Donald Trump, però sí a dirigents d'estats totalitaris".

Segons Albiol, la xifra real d'independentistes a Catalunya se situa al voltant del 30%.