Jorge Verstrynge, absolt dels delictes d'atemptat i lesions a un policia

El fiscal demanava tres anys i mig per a l'exsecretari general d'Aliança Popular

Només es condemna a 10 mesos un dels acusats pels altercats de la proclamació de Felip VI

 

  / EFE / JAVIER LIZÓN

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

L'exsecretari general d'Aliança Popular Jorge Verstrynge ha sigut absolt aquest dijous dels delictes d'atemptat contra l'autoritat i lesions pels quals la fiscalia demanava que fos condemnat a tres anys i mig de presó, per una suposada agressió a un policia en una concentració a favor de la república celebrada a la Puerta del Sol de Madrid el dia de la proclamació de Felip VI, el juny del 2014. El Jutjat Penal número 13 de Madrid només ha condemnat a 10 mesos de presó pel primer delicte, amb l'atenuant de dilacions, a un dels tres acusats pels incidents que es van produir el 16 de juny del 2014. 

En la seva compareixença al Jutjat Penal número 13 de Madrid, el 24 de gener, Verstrynge va atribuir el judici contra ell a la "repressió" que exerceix l'Estat quan algú critica la Corona. "No vaig atacar cap policia. No em vaig moure. Van ser ells", va al·legar el politòleg per defensar-se de les acusacions d'agressió a un policia. 

La sentència declara provat que Verstrynge, amb la seva dona i el seu fill menor d'edat, va anar a la concentració convocada per la plataforma Contra la Impunitat del Franquisme, que havia sigut prohibida per la Delegació del Govern de Madrid, "sense que constin les raons per les quals aquest òrgan va acordar" aquesta mesura. Entre els concentrats hi havia els també acusats Iván Torrico Lorenzo i Manuel Prada. Torrico ha sigut condemnat a 10 mesos de presó per atemptat contra l'autoritat amb atenuant de dilacions en el procediment. 

La decisió, que pot ser recorreguda en apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid, explica que en un moment determinat Verstrynge i la seva família van voler abandonar la concentració. Aleshores els agents de policia que formaven el dispositiu de control que impedia que la concentració traspassés certes zones els hi va impedir, ja que suposava creuar la línia de contenció establerta.

El jutge afirma que llavors "hi va haver un moment de tensió entre Verstrynge i els agents" i dos d'ells el van detenir i el van conduir a un furgó policial, "sense que estigui provat" que el politòleg "prèviament hagués empès, amb la mà o d'alguna altra manera, els agents". Tampoc s'ha provat que es resistís a l'arrest i que pogués haver provocat una caiguda a un dels policies que li produís un esquinç al canell.

Notícies relacionades

Arran del seu arrest, els concentrats van començar a protestar iradament i, en aquell moment, Torrico es va acostar als agents i li va donar una puntada de peu a l'abdomen a un policia. Per això se li ha imposat la condemna als 10 mesos. Prada ha sigut absolt al no haver-se provat que agredís a ningú.

El jutge no ha donat credibilitat al testimoni dels agents, que van assegurar que va ser Verstrynge qui va provocar la seva detenció a l'enfrontar-se a ells dient que passaria el cordó "pels seus collons" i provocant la caiguda d'un dels policies en la picabaralla. Així, el magistrat ha tingut en compte les gravacions de diversos concentrats.