JUDICI A MADRID

Ajornat al gener el judici a Jorge Verstrynge pels altercats de la proclamació de Felip VI

El sociòleg defensa la seva innocència abans de la vista, suspesa perquè faltaven dos testimonis

Iglesias acompanya el professor universitari al jutjat i defensa la seva decisió de no assistir als actes protocol·laris de l'obertura solemne de les Corts

zentauroepp36316148 gra028 madrid 17 11 2016 el exsecretario general de alia161117113426 / Luca Piergiovanni

zentauroepp36316148 gra028  madrid  17 11 2016   el exsecretario general de alia161117113426
Jorge Verstrynge, ahir, durant la seva detenció per la policia a la Puerta del Sol a Madrid.

/

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El judici de l'exdirigent d'Aliança Popular Jorge Verstrynge pels incidents que va protagonitzar durant una concentració no autoritzada celebrada a la Puerta del Sol, a Madrid, el 19 de juny del 2014, amb motiu dels actes de la proclamació de Felip VI com a rei d'Espanya, s'ha ajornar fins al dia 24 de gener per la incompareixença de dos testimonis, un periodista que va gravar els fets i un agent de la Policia. El sociòleg, que davant el jutjat ha defensat la seva innocència, s'enfronta per aquests fets a una petició fiscal de tres anys i mig de presó pels delictes d'atemptat a l'autoritat i lesions.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha anat a la vista per mostrar el seu suport el mateix dia que se celebra l'acte solemne d'obertura de les Corts. en què la formació ha anunciat una plantada al Monarca. "Alguns diuen que el patriotisme és anar a besamans i desfilades, a mi em sembla que el patriotisme és defensar els drets civils, el dret de reunió i de manifestació. Per mi és un honor ser aquí perquè fer-ho és defensar la democràcia", ha manifestat Iglesias a l'arribar al jutjat.

Per la seva part, Verstrynge ha lamentat que l'Estat gasti diners en aquest tipus de processos i ha defensat la seva innocència. "Tenim confiança en la justícia. Es demostrarà que no hem fet el que diu la fiscalia que hem fet", ha afegit, abans de lamentar que a Espanya els acusats hagin de demostrar la seva innocència, en lloc de ser innocents fins que es demostri la seva culpabilitat.

DOS ANYS DE PRESÓ

El ministeri públic sol·licita per al professor universitari dos anys de presó pel delicte d'atemptat i un any i mig per les lesions. També demana que indemnitzi amb 3.000 euros un policia que va resultar lesionat. En els incidents també hi van participar altres persones: Iván Torrico, per a qui el fiscal demana dos anys de presó pels mateixos delictes, i Manuel Prada, que s'enfronta a vuit mesos de presó per un delicte de resistència.

Segons la Fiscalia, el 19 de juny del 2014 Verstrynge i un grup d'unes 120 persones es van concentrar a la Puerta del Sol sense haver sol·licitat cap autorització amb motiu de la proclamació de Felip VI com a rei d'Espanya. Aquesta falta de permís va motivar que efectius del Cos Nacional de Policia muntessin un cordó de seguretat. Cap a les 20.45 hores, l'acusat va voler saltar-se el cordó i es va encarar “iradament” amb dos dels agents, a qui va dir: "Jo passo pels meus collons”.

Notícies relacionades

Davant el requeriment perquè es quedés dins del cordó de seguretat, Verstrynge, segons el fiscal, “va donar una forta empenta” a un dels policies, que va caure a terra i va patir “un esquinç al lligament radiocarpià esquerre”, per la qual cosa haurà de ser indemnitzat.

Quan va veure que Verstrynge estava sent detingut, Torrico “va clavar una puntada de peu a l'abdomen, així com cops de puny” a l'agent que procedia a l'arrest, i va forcejar “fortament” amb els que van procedir a detenir-lo també a ell, cosa que va provocar lesions a diversos d'ells. El tercer acusat, Manuel Prada, va intervenir en la disputa “forcejant” amb altres dos agents que també van patir lesions lleus.