Oleguer Pujol no va declarar el "llegat de l'avi" per protegir els seus germans

El petit del clan va assegurar davant el jutge que si s'hagués acollit a l'amnistia fiscal hauria deixat "molt en evidència" la seva família

zentauroepp36848183 madrid  12 01 2017  oleguer pujol  a la izquierda de la imag170124094721

zentauroepp36848183 madrid 12 01 2017 oleguer pujol a la izquierda de la imag170124094721 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Oleguer Pujol Ferrusolava declarar el 12 de gener davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que no va regularitzar els 825.000 euros que tenia en un compte a l'entitat AndBank d'Andorra per no descobrir la resta dels seus germans. EL PERIÓDICO ha tingut accés a la gravació de la declaració.

Segons va explicar el petit del clan, va consultar amb els seus germans si tenien intenció de "regularitzar el llegat de l'avi" aprofitant l'amnistia fiscal del 2012. Aquests, va afegir, li van comunicar que pensaven seguir ocultant aquests diners i ell va decidir fer el mateix. "Si hagués inclòs dintre del meu 750 [model per a aquesta tributació especial] un compte l'únic propòsit del qual era el cobrament d'aquest llegat hauria deixat molt en evidència la resta dels meus germans", va argumentar.

Així mateix, el petit dels Pujol va detallar un dels mecanismes que suposadament van fer incrementar la fortuna provinent de l'herència familiar i que va gestionar el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, a través del que va denominar "làmines financeres". El seu germà va invertir el llegat en "deute sobirà opac fiscalment"; això és, bons de l'Estat de diferents països europeus que els bancs oferien "fins fa quatre dies" a clients "de confiança" i sobre els quals Hisenda no tenia cap control. Un instrument que, segons Oleguer, tenien diversos països, inclosa Espanya. El que no va saber respondre és de quins països concrets van comprar deute els Pujol. "No sé, n'hi havia diversos, no ho sé", va respondre.

Durant la declaració, el fill petit de l'expresident va explicar també que només anava a Andorra "una vegada a l'any" i que el compte que tenia a AndBank va ser únicament per cobrar l'herència de l'avi Florenci. El dipòsit el va obrir l'any 1992, per indicació del seu germà gran, que li va transferir la quantitat que li corresponia del llegat: 125 milions de pessetes. El compte el va tancar el 2010, quan el banc li va comunicar que "era PEP" (persona exposada políticament) i que havia de marxar, i llavors en va obrir un altre al BPA.

Notícies relacionades

En els dos casos, va assegurar que no va realitzar cap intervenció financera. "Realment, l'activitat que jo tinc amb aquest compte  d'AndBank, posteriorment amb el de BPA, és d'una passivitat absoluta", va afirmar, arribant fins i tot a subratllar que no era "ni conscient" que existien aquests comptes.

Oleguer Pujol, que està imputat per blanqueig de capitals, falsedat documental i delicte contra la Hisenda Pública, va declarar per primera vegada davant el jutge el 12 de gener i va sortir en llibertat malgrat que la Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat presó incondicional per evitar el risc de reiteració del delicte de blanqueig de capitals. El magistrat investiga la seva intermediació en la venda de 1.152 sucursals del Banco Santander el 2007, però ha inclòs la seva causa en què analitza l'origen de la fortuna familiar, ja que veu indicis que funcionaven com una "organització" criminal.