Pujol júnior explica que el llegat del seu avi es va invertir en un producte financer opac

Els diners obtinguts després del venciment d'aquests títols van ser ingressats en comptes a Andorra oberts per als set germans i la mare

Jordi Pujol Ferrusola surt del jutjat, aquest dijous, després de declarar com a imputat per la fortuna oculta de la seva família.

Jordi Pujol Ferrusola surt del jutjat, aquest dijous, després de declarar com a imputat per la fortuna oculta de la seva família. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Jordi Pujol Ferrusola ha explicat aquest dijous a la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona el perquè de l'increment del llegat del seu avi, Florenci Pujol. La jutge sospita que la fortuna oculta podria procedir "d'abusos" comesos per Jordi Pujol en l'exercici del seu càrrec com a president de la Generalitat. Segons el primogènit de l'expresident, que ha declarat com a imputat en el procés obert per la fortuna que la família va mantenir oculta durant tres dècades a Andorra, aquest augment respon als interessos que van rendir els productes financers en què es va invertir. Uns productes que ha qualificat com a "làmines financeres".

Les làmines financeres, ha destacat Pujol júnior, són una espècie de bons al portador avalats per fons d'inversió internacional (dels EUA, Alemanya, Finlàndia i altres països, ha afegit). Són productes opacs fiscalment i ni el banc ni les autoritats financeres poden saber qui són els titulars.

Durant la seva declaració davant la jutge, Pujol Ferrusola ha detallat que aquesta inversió, dipositada a la Banca Reig d'Andorra, donava uns interessos d'entre el 10% i el 12%, de manera que els 140 milions de pessetes de l'avi Florenci van passar a 8 milions d'euros al cap de 10 anys. Així mateix, ha explicat que ell es va encarregar de "controlar" els diners entre el 1990 i el 1992. Abans, es van encarregar del llegat Delfí Mateu i el seu oncle Joaquim Pujol Figa. Aquest últim va ser qui li va traspassar la gestió de les citades làmines financeres.

COMPTES A ANDORRA

Notícies relacionades

El fill gran de l''expresident també ha declarat que quan van anar vencent aquests productes financers, la família va obrir comptes per als set germans i la mare, Marta Ferrusola, a Andorra, en què es va distribuir els diners, aproximadament un milió d'euros en cada compte. A partir d'aquest moment, cada germà es va fer càrrec dels seus diners.

Jordi Pujol Ferrusola ha entrat a la Ciutat de la Justícia a les 9 del matí, una hora abans de la seva cita davant la jutge. Ha arribat en moto, sol, i no s'ha tret el casc fins que ha entrat per la porta. A l'interior, s'ha trobat amb els seus advocats, Cristóbal Martell i Albert Carrillo. Després de gairebé una hora i mitja de declaració, ha abandonat el recinte judicial.