LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El jutge deixa en llibertat Oleguer Pujol, per a qui el fiscal demanava presó

Li prohibeix sortir del país per evitar que accedeixi al seu entramat societari a l'estranger

El fill de l'expresident està imputat per blanqueig, falsedat i delicte fiscal

Oleguer Pujol admetrà avui davant el jutge que va cobrar milions en negre però que els va regularitzar / JOSE LUIS ROCA . ATLAS/VÍDEO

Oleguer Pujol admetrà avui davant el jutge que va cobrar milions en negre però que els va regularitzar
Oleguer Pujol queda en llibertat condicional pel jutge de l’Audiència Nacional.

/

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va deixar ahir en llibertat Oleguer Pujol Ferrusola, per a qui la Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat presó incondicional amb l’objectiu d’evitar el risc de reiteració del delicte de blanqueig de capitals, és a dir, perquè no segueixi blanquejant diners tot i estar ja imputat. El jutge comparteix l’argument fiscal, però el considera insuficient per enviar a la presó el fill petit dels Pujol Ferrusola, que va declarar durant quatre hores fonamentalment per l’operació de compravenda d’oficines del Banco Santander, per la qual va rebre juntament amb el seu soci a Drago Real Estate Partners, Luis Iglesias, més de cinc milions d’euros.

El magistrat finalment li ha imposat compareixences quinzenals al jutjat més pròxim al seu domicili i li prohibeix abandonar el territori espanyol. A més, li dona 72 hores per entregar el seu passaport. De la Mata, per primera vegada, al parlar d’Oleguer Pujol afegeix al delicte de blanqueig de capitals, el de falsedat documental i contra la Hisenda Pública.

CAP PUJOL HI COL·LABORA

La interlocutòria, encara que no aprecia risc de fuga en el fill petit de l’expresident, estableix que aquest «ha estat ocultant almenys parcialment els seus actius financers i fent activitats per ocultar-los i posar-los fora de l’abast dels tribunals». I que compta amb «estructures societàries internacionals dissenyades amb l’específica finalitat de blanquejar capitals fora d’Espanya», cosa que fa que sigui «necessari i proporcionat restringir» les seves possibilitats de «desplaçar-se a les jurisdiccions en què va mantenir o manté contactes amb persones, mercantils, fiduciaris, testaferros o entitats bancàries que poden frustrar o dificultar l’eficaç execució de les actuacions d’auxili judicial en marxa o per donar».

La interlocutòria destaca que «tant Oleguer Pujol, com els seus germans i pare, han mantingut una actitud processal» consistent a «no col·laborar, ocultant totes les dades relatives als productes en què van invertir els seus recursos, els rendiments obtinguts, els imports globals aconseguits, les quantitats distribuïdes, la rendició de comptes final realitzada, així com meres dades òbvies i simples relacionades amb la seva administració, negant-se fins i tot a facilitar nom d’entitats o de gestors».

No obstant, «aquesta incòmoda però perfectament legítima falta de col·laboració de l’investigat en el curs de la investigació no pot justificar per si mateixa la presó provisional», conclou el magistrat, que dedica una gran part de la seva resolució a rebatre en un to una mica aspre els arguments utilitzats pels fiscals anticorrupció José Grinda i Juan José de Rosa per demanar la presó. 

Fonamentalment, el jutge apel·la al fet que la causa fa dos anys i mig que està oberta i «no s’han modificat les circumstàncies que ja concorrien el 2014» (any en què es va iniciar el procediment) que justifiquin acordar una mesura tan greu.

El ministeri públic sol·licitava presó per a Oleguer Pujol per haver constatat que el desembre del 2015 va ingressar en un compte de Miami la seva part de la comissió de cinc milions que va rebre juntament amb el seu soci per la venda de l’edifici del Grupo Prisa a la Gran Vía madrilenya. La defensa sosté que els va portar als Estats Units davant la impossibilitat d’ingressar en un banc espanyol el que li corresponia per la seva intermediació en l’operació i que els va acabar repatriant a través de la compra de bons de l’Estat.

Notícies relacionades

Fonts fiscals diferenciaven la situació del benjamí del clan Pujol de la del primogènit, Jordi, a qui s’investiga des que va començar el cas Pujol, en l’acreditació que s’havia pogut aconseguir, gràcies a les comissions rogatòries cursades a Holanda i Andorra, dels moviments que ha realitzat amb els seus diners a diversos països, entre ells, Panamà, i que part dels 116 milions de pessetes que guardava al Principat no la va incloure en les regularitzacions fiscals que va efectuar, una el 2012, coincidint amb l’amnistia fiscal, i una altra el 2014, amb part de la seva família. 

En aquest compte de l’Andbank, Oleguer va rebre suposadament «almenys 10 transferències» entre 1992 i 1999 del seu germà Jordi, i abans de regularitzar els seus diners va optar per intentar ocultar els diners a través d’una estructura integrada per Kamala Foundation.