EL POLS INDEPENDENTISTA

L'Eurocambra aïlla Puigdemont a Brussel·les

Tajani convoca els ambaixadors davant la UE a la mateixa hora que la conferència del president

Fonts de la Cambra comunitària afirmen que la reunió ja estava prevista des de fa temps

 

  / AP / JEAN-FRANÇOIS BADIAS

2
Es llegeix en minuts

La conferència sobre el referèndum d’independència que avui faran al Parlament Europeu el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva arribarà precedida d’apreciables turbulències polítiques. Si la Cambra comunitària ja se’n va desmarcar a mitjans de gener al·legant que es tractava d’un «acte no oficial», ahir va transcendir que el flamant president de l’Europarlament, Antonio Tajani, havia convocat tots els cossos diplomàtics davant la UE a una recepció que coincidirà amb els discursos dels representants de la Generalitat. Per acabar-ho d’adobar, també es va fer públic el correu electrònic que l’eurodiputat popular Esteban González Pons va enviar al PP europeu instant al boicot de l’acte de Puigdemont.

La reunió de Tajani amb els ambaixadors s’emmarca en la recepció anual que l’Europarlament organitza amb les representacions diplomàtiques acreditades davant les institucions europees, segons van explicar fonts de la Cambra, que van afegir que aquest acte estava previst des de l’any passat, informa Silvia Martínez. Aquesta reunió tindrà lloc a la sala d’actes gran de l’Eurocambra i començarà abans de l’acte del president, encara que durarà «bastant» i per tant, coincidirà amb la conferència de Puigdemont.

L’acte a Brussel·les dels tres representants del Govern ha sigut organitzat per tres eurodiputats catalans –Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras, d’ERC, i Ramon Tremosa, del PDECat– i fins i tot s’ha anunciat en diaris internacionals com el 'Financial Times', 'Le Monde' i en la premsa belga. Segons fonts de l’Eurocambra, ahir estava confirmada la presència de més de 200 persones en una sala per a 350 ubicada un pis per sobre del saló on tindrà lloc la trobada diplomàtica, una cita d’ambaixadors que no ha caigut gens bé en cercles sobiranistes, que ho han interpretat com un acte de contraprogramació del PP. El mateix Tajani, membre dels populars europeus i a qui alguns independentistes van veure amb bons ulls perquè es va comprometre a facilitar l’ús del català a l’Eurocambra si resultava elegit, també ha sigut blanc de crítiques.

Notícies relacionades

El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha respost així a Twitter a Tremosa.

A aquesta coincidència d’actes cal afegir-hi l’aportació de González Pons, que la setmana passada va enviar un 'e-mail' als diputats del PPE reclamant-los que no assistissin a la conferència perquè equivaldria a validar «un acte il·legal» «en contra de la Constitució espanyola» i dels «més profunds» principis de la UE. També la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va criticar la convocatòria i va defensar que on hauria d’haver parlat el cap del Govern era a la cimera de presidents autonòmics, a la qual no va assistir. En canvi, el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, de visita a Barcelona per assistir al Segon Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani, va considerar «legítim» que Puigdemont vulgui explicar el procés a Brussel·les, però tot el que s’ha dit abans li va servir al president per ironitzar amb les traves del PP: «L’'operació diàleg' ha arribat a Europa».