El PP: "Farage i Le Pen cada vegada veuen amb més alegria Puigdemont"

González Pons subratlla que la conferència del president no és un acte "institucional" i l'únic que ha fet és "llogar" una sala a l'edifici

La ministra de Sanitat considera que el president "s'equivoca de fòrum i de dia", mentre que el d'Exteriors veu "legítim" que exposi la seva "posició política"

El dirigent del PP Esteban González Pons, a la seu del PP.

El dirigent del PP Esteban González Pons, a la seu del PP. / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El PP segueix intentant treure transcendència a l'acte que protagonitzarà aquest dimarts el president, Carles Puigdemont, al Parlament Europeu, a Brussel·les. L'acte 'The catalan referendum' se celebrarà a la seu d'aquesta institució perquè els organitzadors han "llogat" una sala, però també s'hauria pogut fer "en una cafeteria", ha afirmat aquest dilluns l'eurodiputat del PP Esteban González Pons. El polític conservador també ha insistit a comparar els independentistes amb l'extrema dreta europea. "[Nigel] Farage i [Marine] Le Pen cada vegada veuen amb més alegria els moviments de Pugidemont", ha advertit. "Cada vegada [el president] té més ànim a l'extrema dreta", ha continuat.

Pons, que la setmana passada va enviar un mail als eurodiputats del seu grup perquè no assisteixin a la reunió, ha subratllat que "no hi haurà cap autoritat present ni es tracta d'un acte institucional". Al seu parer, els postulats sobiranistes catalans "cada vegada s'entenen menys" a Brussel·les una vegada que s'ha vist la incertesa generada pel 'brexit' del Regne Unit. "Un 'brexit' a Catalunya ajudaria a trencar una mica més la UE, que no està passant el seu millor instant", ha lamentat.

PUBLICIDAD

inRead invented by Teads

Puigdemont estarà acompanyat pel vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. L'acte l'han organitzat els eurodiputats Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé.

LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Molt més comprensiu s'ha mostrat el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, que en declaracions als mitjans a Barcelona, on ha participat en el Segon Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani, ha evitat alimentar cap polèmica amb la Generalitat, informa Antonio Baquero. "A Europa es defensa la llibertat d'expressió. És legítim que cadascú defensi la seva posició política", ha manifestat quan li han preguntat la seva opinió sobre l'acte de demà del president català.

"Nosaltres seguirem defensant la nostra visió de l'Estat de dret en una Espanya oberta, plural i integradora", ha afegit.

El caràcter contemporitzador de Dastis ha quedat patent en l'obertura de la reunió, on, juntament amb Puigdemont, ha donat la benvinguda als ministres assistents. Fins i tot ha mantingut en una sala una trobada amb el president català. "Li he donat les gràcies per la seva hospitalitat i hem estat parlant sobre el Mediterrani", ha afegit.

FÒRUM EQUIVOCAT

Des de Brussel·les, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s'ha manifestat en contra de la conferència de demà de Puigdemont i ha considerat que el fòrum per defensar els interessos i problemes dels catalans és la conferència de presidents a la qual no va assistir la setmana passada a Madrid, informa Silvia Martínez.

Notícies relacionades

"Penso que el president Puigdemont s'equivoca de fòrum i de dia. Estava convidat pel president Rajoy perquè assistís a la conferència de presidents la setmana passada, per defensar els interessos i els problemes reals dels catalans, per parlar del finançament autonòmic, de la sanitat, de la dependència, de la targeta social, el bo social, la violència de gènere i no hi va anar", ha advertit la ministra després de participar en una conferència organitzada per la Comissió Europea sobre els pilars dels drets socials.

"Li diria que s'animi a tornar a entrar en la conferència de presidents i iniciar els treballs que van iniciar tots els presidents de les comunitats autònomes i el president Rajoy per al bé de tots els catalans", ha afegit allargant la mà a l'executiu català. "Som govern de tots  els catalans i donem diàleg a tots els catalans", ha afegit, i ha instat Puigdemont a no abandonar els seus conciutadans. "No ens arraconi i defensi els problemes dels catalans en la conferència de presidents on se l'esperava. És aquí on havia d'estar", ha insistit.