EN TV-3

Puigdemont defensa anar sense "presses" per construir "bé" un Estat

Ciutadans crítics retreuen al president a TV-3 les retallades en salut, educació i vivenda

El dirigent sobiranista admet insuficiències, però apel·la a la falta de recursos en finançament

lainz37000138 22 01 17 manresa teatre conservatori president carles puigde170122234725

lainz37000138 22 01 17 manresa teatre conservatori president carles puigde170122234725 / Marc Vila

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Arremangat. Així va haver d’actuar ahir a la nit el president de la Generalitat davant preguntes incisives no de periodistes –que també–, sinó d’una dotzena de ciutadans que, amb dades, van recordar al líder sobiranista en el programa Jo pregunto, de TV-3, les insuficiències en assumptes clau com l’educació, la sanitat, la vivenda o la indústria. El procés sobiranista va trigar una hora a aparèixer després d’iniciar-se el programa.

    I quan va aparèixer va ser l’oportunitat de Puigdemont d’anunciar que manté el seu full de ruta intacte. Però sense «presses» per fer les coses «bé» a l’hora de construir l’Estat propi. «Em vaig comprometre a fer-lo i a fer-lo bé», va sentenciar davant una pregunta crítica amb els canvis que ha patit el full de ruta. «He vingut a treballar perquè aquest país tingui les condicions legals de funcionament i de democràcia adequades per fer un Estat independent, amb el concurs de la majoria, preparant-lo bé, no improvisant-lo», va insistir.

    I respecte al ritme de creació de les estructures d’Estat, va mirar de tranquil·litzar els que consideren que van amb retard. «Han d’estar a punt quan toqui», va subratllar. I va suggerir que en el seu projecte no falta coratge per desobeir. Com a exemple va citar el judici a Artur Mas i els exconsellers Ortega, Rigau i Homs per haver desobeït l’Estat amb el 9-N.

    I sí, va aparèixer el tema de la seva decisió de no ser candidat en les pròximes eleccions. ¿I si no hi ha referèndum? «Si no fem el referèndum i no fem res al respecte és que hem fracassat, llavors tant és si es presenta un o un altre, el meu propòsit és que no fracassem», va ser la seva resposta.

    El president va defensar una república catalana que acabi amb les portes giratòries. I sobre la corrupció i les portes giratòries, que va associar a la cultura política espanyola, va proclamar: «Si hem de fer el mateix canviant Estat català per Estat espanyol molta gent no ens seguiria. Per fer el mateix jo no continuo».

    El programa televisiu, no obstant, es va iniciar amb la preocupació pels llocs de treball. Puigdemont va recórrer a les respostes bàsiques: l’atur baixa i la indústria segueix viva i és important la formació a l’escola com a eina fonamental per revertir la situació de crisi de cara al futur. El president va advocar per promoure la indústria, però de forma compatible amb altres apostes molt menys populars com el projecte Barcelona World.

    Sobre aquesta qüestió, davant una pregunta crítica referent a un projecte qualificat d’especulatiu, Puigdemont va defensar la bondat de la iniciativa, i va descartar qualsevol opció de consulta ciutadana perquè, segons el seu parer, ara «hi ha consens molt fort al territori». També va anar decantant algunes de les seves respostes cap al contenciós sobiranista.

Notícies relacionades

    Molt aviat va parlar de la falta d’inversió estatal en el corredor ferroviari per potenciar la indústria a Tarragona. I quan se li va qüestionar que es destini molt menys del promès en educació, en relació amb l’import per PIB que s’inverteix a la UE, Puigdemont  va fer servir l’argument del mal sistema de finançament de Catalunya: «No estem al nivell d’inversió que hem considerat com a òptim, és cert, i això no es deu a aquest Govern o un altre, és del sistema, que no ens permet donar les respostes que hauríem de donar, no permet que els recursos que vostès generen amb els seus impostos» reverteixin a Catalunya.

    Puigdemont va haver d’esforçar-se molt davant les crítiques a les retallades en l’educació i la sanitat. Va haver d’escoltar al·legats contundents i argumentats de professionals vinculades als dos sectors, amb xifres sobre les retallades aplicades durant els anys passats. Sobre educació, Puigdemont va fer una defensa clara de l’escola concertada, i va negar –com li plantejava la pregunta d’un professor– que el sistema generi segregació: «L’escola concertada no genera segregació, ens ajuda a fer sostenible el model».