Rubalcaba culpa Iglesias que governi Rajoy: "Si estem aquí és per culpa teva"

L'exsecretari general del PSOE considera que el partit va explicar "molt tard" que l'única alternativa viable era l'abstenció

Rubalcaba, durant l’entrevista que ha donat aquest dijous a la cadena SER. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

L'exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba ha carregat aquest dijous durament contra Pablo Iglesias i l'ha culpat que Mariano Rajoy hagi sigut reelegit president del Govern. "Com pots tenir tant morro, si estem aquí és per culpa teva", ha considerat Rubalcaba en declaracions a la SER, en què ha censurat les crítiques que ha fet el líder de Podem sobre la situació interna del PSOE. L'exdirigent socialista ha al·ludit d'aquesta manera a la negativa del partit morat a facilitar la investidura de Sánchez en la legislatura fallida.

Segons ha opinat Rubalcaba, l'actual problema del PSOE té la seva arrel el 26-J a la nit, quan es va certificar la seva nova derrota a les urnes, i no es va aclarir a la ciutadania que únicament hi havia dues opcions: o terceres eleccions (al seu parer, l'elecció més dolenta, ja que els socialistes podrien seguir baixant, i els populars, acostar-se a la majoria absoluta) o govern en minoria del PP. "Vam explicar molt tard per què ens havíem d'abstenir [en la investidura de Rajoy]. El problema és que vam fer un espectacle i aquests espectacles es paguen. La nostra gent es va decebre", ha argumentat.

Així mateix, l'exlíder socialista ha advocat per portar a terme una "oposició útil" i aprofitar el temps per "enfortir el projecte i el partit". I fer una tasca pedagògica explicant als ciutadans que el PSOE "està obligant el Govern a fer coses", com la pujada del salari mínim interprofessional, la supressió de les revàlides o les mesures contra la pobresa energètica. "¿Algú pensa que el PP ho faria si no estigués en minoria parlamentària? ¿Algú pensa que la senyora Cospedal ha tingut un atac de bona consciència?", s'ha preguntat.

RECUPERAR EL DIÀLEG

Notícies relacionades

En clau interna, Rubalcaba ha cridat a "recuperar el diàleg" per superar la greu crisi que pateix el partit, alhora que ha manifestat la seva esperança que en la campanya de les primàries per elegir el secretari general no es reprodueixin les mateixes tensions que es van viure en el convuls comitè federal de l'1 d'octubre.

I encara que ha evitat donar el seu suport a cap candidat oficial o oficiós (l'únic que s'ha presentat de moment és Patxi López), ha considerat que Susana Díaz podria conjugar el càrrec de secretària general amb el de presidenta de la Junta d'Andalusia: "Qui pot amb el que és gran, pot amb el que és petit", ha assegurat, i ha recordat que Rajoy és president del Govern i del PP i que José Luis Rodríguez Zapatero també va dirigir l'Executiu i el partit.