La CUP defensa que la seva reforma fiscal aportaria més de 500 milions

Els anticapitalistes plantegen tornar a l'impost de successions del tripartit

Avisen el Govern que en els comptes "també s'han de trencar ous per fer la truita"

dcaminal36905924 salellas y reguant de la cup presentan enmiendas a los presu170117112631

dcaminal36905924 salellas y reguant de la cup presentan enmiendas a los presu170117112631 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

La modificació dels tres impostos cedits que té la Generalitat, renda (IRPF), patrimoni i successions, aportaria més de 500 milions més a les arques de la Generalitat, segons ha detallat aquest dimarts la CUP. El gruix de la nova aportació provindria del retorn de les condicions de l'impost de successions als nivells a què el va deixar el tripartit, el 2010, abans de la modificació propiciada per la CUP. Això suposaria uns 400 milions anuals, als quals se n'han de sumar 100 de l'IRPF i patrimoni. D'aquest últim impost s'ha adoptat l'escalat aprovat pel Govern de progrés del País Valencià.

Així, en successions, la CUP proposa que el mínim exempt se situï en els 275.000 euros, per als fills, i de 150.000 per als nets. També es rebaixen les reduccions addicionals, de manera que, per exemple, el cònjuge podria deixar de pagar per fins a 650.000 euros (500.000 + 150.000).

IMPOSTOS MEDIAMBIENTALS

A més, els anticapitalistes proposen la creació de vuit nous impostos ambientals, per als quals no hi ha un estudi d'impacte i recaptació.

"Per fer una truita s'han de trencar ous, també en matèria pressupostària", ha afirmat la diputada Eulàlia Reguant, parafrasejant el regidor de la seva força a Vic Joan Coma en la intervenció que el va portar davant l'Audiència Nacional. Reguant ha exigit, així, més implicació de la Generalitat, bé sigui del president Carles Puigdemont o del vicepresident i titular d'Economia, Oriol Junqueras.

"Es tracta d'escollir entre fer 're-pública' o 're-privada", ha afirmat l'altre negociador dels pressupostos, Benet Salellas, per expressar que el principal objectiu de la CUP és aconseguir revertir les retallades fetes pel Govern de CiU a partir del 2010.

REIVINDICACIONS EN EDUCACIÓ

Notícies relacionades

Salellas ha traçat un fil de continuïtat entre les "privatitzacions i externalitzacions" i la corrupció. És per això que entre les demandes dels anticapitalistes també hi ha l'obligatorietat que qualsevol nou concert o adjudicació que es faci per un import superior als 10 milions d'euros compti amb el vistiplau del Parlament. I, també, cada vegada que un concert estigui a punt de vèncer, que es faci un estudi sobre el benefici o perjudici que aquest acord hagi causat a les arques públiques amb l'objectiu de, arribat el cas, recuperar per al sector públic la gestió cedida. En matèria educativa, Salellas ha afirmat que les condicions laborals dels professors encara estan sota els efectes de les retallades i que només faria falta que el Govern posés fi al concert "amb una sola escola de l'Opus" per disposar de l'efectiu necessari per atendre les reivindicacions.

Això sí, malgrat que, segons Salellas, "hi hauria moltes conselleries els pressupostos de les quals mereixerien un 'no' de la CUP", aquesta setmana no hi haurà sorpreses. "Preferim portar el debat fins al final", fins al ple de principis de febrer, ha sentenciat.