Una picabaralla política deixa Àngels Barceló sense el Tambor d'Or de Sant Sebastià

La candidatura de la periodista havia generat un fort rebuig entre la ciutadania, que considerava que el seu perfil no era l'idoni

rjulve20242696 television angels barcelo170111105633

rjulve20242696 television angels barcelo170111105633 / HOW WE INVENTED THE WORLD AKA INVENTING THE WORLD

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La periodista Àngels Barceló s'ha vist implicada en una desagradable polèmica al ser primer proposada i després rebutjada com a Tambor d'Or 2017, un premi que entrega l'Ajuntament de Sant Sebastià el dia gran de la ciutat, el 20 de gener. Al ple de l'ajuntament celebrat aquest dimecres, que havia de ratificar el seu nomenament, la picabaralla política, acompanyada del rebuig d'una bona part de la ciutadania donostiarra, ha provocat que el guardó quedi finalment desert aquest any.

La concessió inicial del Tambor d'Or va ser decidida dilluns pel consell d'administració de Sant Sebastià Turisme, un òrgan en què està representat el sector privat amb cinc seients (representants de l'hostaleria, hotels, transports, centres d'oci i museus) i de les institucions, amb set llocs (2 PNB, 2 PSE, 1 EH Bildu, 1 PP i 1 Irabazi). La candidatura de Barceló es va imposar en la votació a la ballarina Alicia Amatriain al comptar amb els cinc vots de les empreses turístiques i els dos del PSE. Els altres cinc consellers van votar Amatriain. Però en el tens ple d'aquest dimecres, els socialistes s'han vist sols en la defensa de la seva proposta i finalment ni tan sols l'han votat. Tant el PNB, partit que ostenta el govern municipal amb els socialistes, com els partits de l'oposició (EH Bildu, Irabazi i PP) s'han abstingut, de manera que la proposta ha decaigut.

CRÍTIQUES A LES XARXES SOCIALS

Al conèixer-se la proposta dilluns, va sorgir la polèmica al carrer. A les xarxes socials es van multiplicar les crítiques per l'elecció de la periodista catalana, sempre respectant la seva trajectòria professional, però posant en dubte els seus mèrits per ser premiada amb un guardó que habitualment destaca persones molt vinculades a Sant Sebastià i que han contribuït a promocionar la seva imatge a l'exterior. Els defensors de Barceló al·ludien per justificar el seu nomenament al fet que era a Sant Sebastià el dia en què ETA va anunciar l'alto el foc, justificacions que han avivat encara més el debat.

Notícies relacionades

La comunicadora de la Cadena SER, coneixedora de la controvèrsia, havia declarat prèviament que se sentia "emocionada i encantada" per haver sigut proposada per una part de la societat donostiarra. També va deixar clar que no acceptaria el guardó si no hi havia consens per atorgar-l'hi. "Seguiré sent tan de Sant Sebastià com ho era abans", va subratllar en cas que la seva candidatura no prosperés.

ALTRES PREMIATS

No és la primera vegada que aquest premi queda desert, ja que els enfrontaments polítics a l'ajuntament també van sorgir el 2003, quan es va proposar La Oreja de Van Gogh, i el 1984, quan els candidats eren els ducs d'Alba. En els últims anys, destaquen premiats com Alfredo Landa (1985), Pilar Miró (1987), Iñaki Gabilondo (1988), Antonio Mercero (1996), Alfredo Di Stéfano (1997), Diego Galán (2001) o Xabi Alonso (2011), a més d'una llarga llista de reconeguts cuiners bascos.