EL POLS INDEPENDENTISTA

Santamaría i Junqueras enterren l'opció del referèndum pactat

El líder d'ERC transmet a la vicepresidenta la voluntat de convocar la consulta amb o sense permís de l'Estat

La número dos de Rajoy vincula les reivindicacions econòmiques catalanes a la Conferència de Presidents

Junqueras assegura que ha transmès a la vicepresidenta la voluntat de convocar-lo, fins i tot sense el permís de l’Estat. / FOTO: ELISENDA POMS / EUROPA PRESS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

En el manual del perfecte negociador, si existeix, seguro que per algun costat s'explicita la següent premissa: si de lo que es tracta és d'arribar a un acord, millor orillar allò que separa irremeiablement. És a dir, exactament lo oposat de lo que els governs de l'Estat i de la Generalitat estan portant a terme. Dels 46 punts sobre la taula que els ‘presidents’ Artur Mas Carles Puigdemont van plantejar a Mariano Rajoy, els uns i els altres s'entesten a posar en relleu (potser per a satisfacció dels seus electorats més irredempts) just i precisament lo que més les separa: el referèndum. Dos no dialoguen si dos no volen.

La reunió d'aquest dimarts entre els vicepresidents Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, en la seu de la Conselleria d'Economia, ha servit per enterrar el referèndum. Una altra vegada, diran alguns. Sí, però amb una salvedad: en aquesta ocasió el propi Junqueras le ha transmès a la número dos del Govern central que, malgrat el ‘no’, el Govern seguirà tirant milles. No hi ha més intents.

Així lo ha assenyalat Junqueras al final de la reunió, a l'afirmar que Sáenz de Santamaría torna a Madrid “convençuda de que hi haurà referèndum a Catalunya". I això perquè el vicepresident català le ha insistit en que la Generalitat no renunciarà a la consulta vinculant sobre la independència i que la celebrarà perquè és la seva voluntat i el seu compromís. Una obligació moral derivada de les urnes que no condicionarà a "tenir permís" del Govern central. El propi Junqueras ha traçat la síntesi de l'encuentro: "Farem tot lo necessari perquè hi hagi referèndum i ells utilitzaran les eines que crean necessàries per no facilitar el treball en aquest sentit". De la ‘operació diàleg’ a tenir els trens ja alineats en la mateixa via i circulant en sentit contrari.

ELS ARGUMENTS DE SEMPRE

Sáenz de Santamaría, per la seva part, ha despatxat la qüestió amb el mateix argument con que Mariano Rajoy, i la gran majoria del Congrés, despedazaron la proposta del Parlament de convocar un referèndum, l'abril del 2014. "No podem negociar allò de lo que no podem disposar. És una qüestió que correspon al conjunt del poble espanyol", ha sentenciat la vicepresidenta.

¿I la resta? ¿Les altres 45 peticions? Sáenz de Santamaría ha dit que estan “molt lligades" als assumptes que s'abordaran en la Conferència de Presidents Autonòmics del pròxim 17 de gener. Una cita a la que Puigdemont no acudirá per exigir una relació bilateral, ha recordat aquest mateix dimarts la portaveu del Govern, Neus Munté,” guanyada a les urnes i a partir del consens amplíssim i transversal que general una qüestió com el referèndum”. Com els llucets que es mosseguen la cua.

La vicepresidenta, per la seva part, ha exemplificat els assumptes a tractar en ese conclave, com són el llamado "bo social" sobre els talls de llum a persones vulnerables, el finançament autonòmic, els serveis públics, l'educació o la participació a la UE. Que el resultat de la reunió era previsible dona fe lo expressat per Munté a penes tres hores abans de la cumbre de 'vices'. Així, va qualificar de "pur maquillatge" la llamada 'operació diàleg' del Govern respecte a la Generaltat. Munté fue contundent respecte als "incompliments" de les 46 reivindicacions.

SENSE CONCRECIONS

Notícies relacionades

"Si ens hem de basar en les concrecions de la famosa 'operación diálogo' -ha afirmat Munté-, en alguns contactes entre 'consellers' i ministres, com el del ministre de Foment Iñigo De la Serna amb els 'consellers' Josep Rull i Meritxell Borràs, no hi va haver cap proposta ni concreció sobre la taula, si repasamos els 46 punts no hi ha avanç en cap d'ells i és greu perquè molts responen a incumplimentos de lleis, sentències o compromisos del Govern". Munté ha afegit que no hi ha novetat respecte al encuentro pendent entre els dos presidents. "Esperem que es produeixi com més aviat millor".

Claro que la visió des de la Moncloa és diferent. Així, Sáenz de Santamaría ha posat com a exemple de la voluntat de cooperació nascuda tras la reunió entre Rull i De la Serna, i a la voluntat de l'Executiu central de "donar un impuls" a les peticions sobre infraestructures. Cap concreció.