El PSOE recull el guant per tancar pactes d'Estat amb el PP

Mario Jiménez recorda a la Generalitat que el referèndum és "una via morta"

Els socialistes subratllen el seu paper al Congrés per tOmbar lleis del PP

 

  / J. M. PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, ha desmuntat el discurs optimista de Mariano Rajoy en el balanç de l'any que ha fet aquest migdia des del palau de la Moncloa. Pel socialista, el Govern no ha aconseguit traslladar a la realitat dels treballadors l'inici de la recuperació econòmica i ha defensat el paper del seu partit com a determinant “al centre del tauler” per desmuntar les lleis que considera perjudicials del PP. Jiménez ha subratllat el “poder” que el PSOE té al parlament i ha ratificat el seu compromís per derogar els aspectes més nocius de la reforma laboral del PP i de la llei mordassa.

El portaveu  ha considerat que, fins que s'elegeixi una nova direcció, els socialistes han de posar les seves energies en el paper institucional d'una legislatura fortament parlamentària perquè el Congrés sigui el centre de l'activitat política i per aconseguir que el PSOE sigui “un projecte guanyador”. 

Sobre la mà estesa de Rajoy per teixir acords d'Estat, Jiménez ha afirmat que el seu partit en serà responsable, però ha advertit que no acceptaran qualsevol acord, un partit de Govern. “El PP té el lleig costum d'invocar pactes d'Estat quan està al Govern i és incapaç de firmar-los quan està a l'oposició”, ha assegurat.

Jiménez ha abundat en la debilitat d'un PP sense majoria absoluta i ha posat en valor les iniciatives que s'han aconseguit aprovar aquesta legislatura gràcies als seus vots. Entre elles, ha destacat la modificació de la llei orgànica per a la reforma de la qualitat educativa (Lomce). ”El PP patirà derrotes molt importants al Congrés”, ha sentenciat.

CATALUNYA I LA MENTIDA

El portaveu s'ha mostrat disposat a emprendre una “reforma” de la Constitució, “no un procés constituent” que mediï entre els que “estan immobilitzats per la por o la conveniència” i els que volen aprofitar-ho “per demolir les bases del consens”. També ha assenyalat que el seu partit vol ser “proactiu” a reprendre l'entesa de l'Estat amb Catalunya.

“Serem proactius en la recuperació del diàleg institucional amb Catalunya”, ha afirmat, per advertir després que els partits hegemònics catalans promouen "una terrible mentida" i una "doble cara": la d'atiar l'independentisme mentre estan asseguts a la taula de diàleg amb Rajoy. "Qualsevol plantejament al marge de la llei és un camí encegat i una via morta", ha insistit.

Notícies relacionades

Jiménez ha qualificat de "remotíssima" la possibilitat que el PSOE recolzi els pressupostos generals per a l'any que ve perquè els comptes del PP "estan a anys llum" del que defensen els socialistes, per la qual cosa probablement presentaran una "esmena a la totalitat".

El dirigent ha eludit avançar passos sobre el delicat moment orgànic en què es troba el partit socialista i s'ha limitat a recordar que els candidats a pilotar el nou PSOE seran elegits pels militants.