Joan Coma anuncia que desobeirà l'Audiència fins a aconseguir l'autodeterminació

El fiscal ha preguntat al regidora de la CUP a Vic pel sentit de la seva expressió "per fer una truita s'han de trencar els ous"

El jutge li adverteix que si no es presenta a requeriments agreujarà la mesura de retirar-li el passaport

Joan Coma: M’han retirat el passaport, però en tindré un de nou d’aquí a un any / ACN / XAVIER VALLBONA

Joan Coma: M’han retirat el passaport, però en tindré un de nou d’aquí a un any
La CUP i ERC recolzen Joan Coma davant l’Audiència Nacional.

/

5
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha deixat en llibertat el regidor de la CUP a Vic Joan Coma, imputat per un delicte d'incitació a la sedició. El magistrat li adverteix en la seva resolució que haurà de comparèixer al Jutjat tantes vegades com sigui cridat, si no vol que adopti una mesura més costosa que la retirada del passaport acordada aquest dimarts. Al sortir, el regidor ha anunciat que "seguirà aplicant la seva lògica de desobediència fins a aconseguir el dret d'autodeterminació" de Catalunya.

La fiscalia no havia demanat cap mesura cautelar per a ell, a excepció de la retirada del passaport. Per això només era qüestió de temps que Coma abandonés l'Audiència. Davant els mitjans, el regidor ha dit que es tracta d'"una situació d'injustícia antidemocràtica flagrant d'una altra època, per part de gent que no ha canviat, no ja de segle, sinó d'etapa", i que no afecta "només a si el poble català decideix o no decideix el seu futur, si farà o no un referèndum pactat o no pactat, va que tots els pobles d'Espanya, que s'han de mobilitzar d'una vegada per sempre per acabar amb l'actual regressió antidemocràtica que està vivint l'Estat espanyol, que ja no va fer un transició correcta i ara el que fa és anar cap enrere". Això incumbeix "totes les persones que defensin la llibertat a l'Estat espanyol, no de si els independentistes volen una cosa o una altra".

Segons Coma, rebut com un heroi pel mig centenar de persones d'ERC i la CUP que s'han desplaçat fins a l'Audiència, quan Catalunya tingui la independència, ell seguirà lluitant per la dels Països Catalans. "¿Què és això de defensar la unitat d'Espanya tancant un càrrec electe en un jutjat durant hores? ¿Això és el que vol el poble espanyol? Jo crec que no, perquè he parlat amb molta gent més enllà de l'Ebre que no els agrada aquesta situació. És inacceptable que es permetin situacions així al segle XXI, en el que diu la Unió Europea democràtica, que no l'he vist per aquí per defensar els càrrecs electes. No pararem fins a aconseguir l'autodeterminació", ha assegurat.

Durant l'interrogatori, el fiscal Vicente González Mota ha reclamat a Coma que expliqués què va voler dir quan en el ple va exclamar que "per fer una truita s'han de trencar els ous", per determinar el caràcter violent o no de les seves paraules. El regidor ha declarat davant el jutge que creu en la desobediència civil, i que no creu en els tribunals espanyols perquè, segons la seva opinió, aquests no respecten els drets fonamentals, segons ha explicat al final de la declaració el seu advocat, el diputat de la CUP Benet Salellas. El lletrat s'ha oposat a la retirada del passaport amb l'argument que Coma havia sigut detingut a l'Ajuntament de Vic i no a l'estranger.

CONCENTRACIÓ DE SUPORT DAVANT L'AUDIÈNCIA

Senadors i diputats d'ERC, PDECat i la CUP, i regidors de municipis catalans han anat aquest dimecres a les portes de l'Audiència Nacional per mostrar el seu suport al regidor de la CUP a Vic, que va ser detingut ahir per negar-se a comparèixer davant el magistrat el 24 d'octubre.

Entre el mig centenar de persones que s'han desplaçat a l'Audiència hi havia l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha assenyalat que el que es diu als plens s'ha d'emmarcar en la llibertat d'expressió, i la diputada de la CUP Anna Gabriel, que ha cedit la paraula a Pere Freixa, de Capgirem Vic, que ha assegurat que recolzar una moció "no pot ser objecte de delicte" i que l'arrest de Coma a instàncies d'una denúncia d'"un partit feixista, d'ultradreta, dóna peu a pensar en la complicitat existent entre els jutges i l'extrema dreta", en referència a la Plataforma Vigatana, de Josep Anglada.

El regidor anticapitalista està imputat per la crida que va fer en un ple municipal de desobeir les resolucions del Tribunal Constitucional sobre el procés independentista. En aquell ple es debatia una moció de suport a la proclamació del Parlament d'inici de la desconnexió de Catalunya.

DELICTES FRANQUISTES

Salellas ha denunciat que en l'acte pel qual se'l va citar a declarar i no va comparèixer es parla de delictes contra la forma de govern, que era com apareixien al Codi Penal del 1973, i aquest és el text legal "aplicat per privar de llibertat a Coma".

"El jutge Moreno aplica la llei franquista per privar-lo de llibertat, i això demostra l'autoritarisme present a l'Audiència Nacional i la connexió directa amb el règim jurídic de la dictadura present en aquesta causa, que no és només per la llibertat d'expressió, pels drets democràtics mínims perquè un regidor pugui parlar en un ple del que vulgui, sinó de la defensa del règim democràtic en el seu conjunt", ha afirmat el lletrat.

Des d'ERC, el senador Bernat Picornell, el diputat Joan Capdevilla i el vicesecretari de coordinació interna, Isaac Peraire, han volgut mostrar el seu suport a Coma anant a l'Audiència. El primer ha assenyalat que "l'arrest és un pas més en la lluita de l'Estat per judicialitzar el procés". Per la seva banda, Capdevilla ha assenyalat que ERC "sempre ha estat al costat de la democràcia i la llibertat d'expressió" i ha anunciat "la construcció en els pròxims mesos d'una altra democràcia i un altre marc legal.

L'exdiputat de la CUP David Fernández ha qualificat d'"abús de poder" la detenció de Coma. "L'Estat han d'explicar per què violenta la vida d'una persona, per què el van a buscar a l'ajuntament i el porta a un tribunal d'excepció". Segons la seva opinió, que un representant de la sobirania popular hagi de donar explicacions davant el jutge és "propi de règims repressius i autoritaris i d'un Estat neuròticament obsessionat amb la unitat d'Espanya", i ha destacat que l'Audiència va néixer "un dia després de la mort del Tribunal d'Ordre Públic".

SEDICIÓ, SEGONS EL FISCAL

Notícies relacionades

La fiscalia considera que els pronunciaments de Coma "de cap manera es poden qualificar com a espontanis o individuals" i que compleixen amb els requisits del delicte de sedició. Segons el Codi Penal, aquests requisits es concreten en el fet que l'autor d'aquesta crida sigui "una persona constituïda en autoritat", la profereixi de manera pública, que expressament es cridi a la desobediència de resolucions judicials i que s'hi doni un abast "més enllà de les intencions".

Coma ha manifestat en nombroses ocasions que no reconeix l'autoritat dels tribunals espanyols i, després de negar-se a comparèixer davant el jutge el 24 d'octubre, va demanar als Mossos que no acatessin si el magistrat ordenava la seva detenció. Una petició que ahir no va ser atesa per la policia catalana, que el va arrestar davant l'Ajuntament de Vic i el va entregar a la Guàrdia Civil per traslladar-lo a Madrid.