L'arrest d'un altre regidor de la CUP cohesiona el front sobiranista

Els comuns uneixen la seva «indignació» per la detenció a les queixes independentistes

El regidor anticapitalista declara avui davant el jutge per «instigar a la sedició»

Vídeo del moment de la detenció de Joan Coma a Vic. / ACN VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

El procés està guanyant en complexitat. Hi ha multiplicitat de fronts i alineacions d’actors diferents, segons la trinxera que s’abordi. I, és clar, aquests fronts no són estancs entre si. Es comuniquen i un moviment en un repercuteix en un altre. Com si fos una pel·lícula, el focus de la càmera passa d’una contesa a una altra. L’objectiu estava fixat, des de divendres passat, en el front intern, català, entre referèndum pactat i unilateral; entre l’independentisme i el sobiranisme colauista quan, sempre al matí, els Mossos van detenir ahir el regidor de Vic Joan Coma (CUP). A la ja esperable reacció de l’independentisme s’hi ha sumat la del colauisme que, ràpid com un llamp, ha expressat la seva «indignació» (Xavier Domènech 'dixit') per l’arrest. Tot plegat en un moment en què el front pel referèndum pactat ja havia començat a esquerdar-se, només 72 hores després de la celebració de la cimera de divendres.  Les paraules del líder de Podem, Albano Dante Fachin, amb les quals rebutjava tota data límit per buscar l’acord amb l’Estat, es va entendre com la primera mostra de nova glaciació en les relacions entre l’espai polític de l’esquerra alternativa i l’independentisme.

El cas és que l’alcaldessa i factòtum del renaixement d’aquest espai, Ada Colau, i la seva mà dreta, tant a Madrid com en el partit que s’està formant, Domènech, no van trigar a solidaritzar-se amb Coma. La lideressa va apuntar que la detenció era «desproporcionada», «injustificada» i «incomprensible». El diputat va asseverar que «plou sobre mullat. Que no sigui res de nou no vol dir que sigui menys indignant». No es van registrar paraules de Joan Coscubiela (ICV) ni del mateix Fachin, tots dos del grup parlamentari. I és que al si de l’esquerra alternativa també hi ha una contesa gens soterrada per la representació i el control del nou partit que ha de veure la llum ben aviat, com va demostrar el portaveu d’EUiA, Joan Josep Nuet, aquest cap de setmana, quan va afirmar que no tenia cap dubte que ell estaria en la direcció de la nova força. Els comuns, ICV i Podem, parafrasejant  Silvio Rodríguez, són el mateix, però no són iguals.

Mentrestant, l’independentisme intenta intrèpidament unificar fronts. De fer entendre que el front (amb Madrid) pel referèndum és el mateix que el judicial. El Govern, a través del la seva portaveu, Neus Munté, es va solidaritzar amb Coma. S’ha d’assenyalar, per cert, que en aquesta ocasió la denúncia del regidor va ser obra de l’ultra Josep Anglada i arran d’un informe d’ofici dels Mossos, un fet que ha provocat que els atacs a Jordi Jané siguin més tímids, encara que n’hi va haver: Anna Gabriel va reclamar la seva dimissió.

AVANÇAR EL REFERÈNDUM

Notícies relacionades

Munté, després de prestar el seu suport moral a Coma, va criticar el «vergonyant calendari judicial» que s’espera per al 2017, amb judicis sense parar als implicats, per exemple, pel 9-N, o per les mocions independentistes del Parlament. I el diputat Gabriel Rufián va unir amb fil els dos fronts, el polític i el judicial, i, com ja va fer fa unes setmanes Marta Rovira, i fins i tot també el mateix Carles Puigdemont, va afirmar que seria bo avançar el referèndum si hi ha «inhabilitacions» en massa».

Mentrestant, Coma va ser traslladat per la Guàrdia Civil a Madrid, on aquest matí el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno li prendrà declaració, segons informen Ángeles Vázquez i Jesús G. Albalat. Coma va desafiar el mes d’octubre passat el jutge que l’havia citat a declarar al no presentar-se a l’Audiència Nacional. Moreno l’investiga per la crida que va fer en un ple municipal a desobeir les resolucions del Tribunal Constitucional.Segons l’opinió de la fiscalia, les seves paraules van anar molt més enllà del paper que es va jugar en altres ajuntaments catalans que, com Vic, es van sumar a la declaració sobiranista del Parlament del 9 de novembre del 2015. Per això, van demanar al Jutjat Central d’Instrucció número 2 que l’imputés per un delicte de provocació a la sedició. La suposada frase sediciosa que va pronunciar Coma és la següent: «Fa temps que demanem desobediència. Nosaltres [la CUP] hem dit que per fer una truita primer s’han de trencar els ous»

Missatge de Joan Coma després de ser detingut. / JOAN COMA / VIMEO