EL POLS SOBIRANISTA

Ciutadans insta Rajoy a demanar les claus dels col·legis per impedir un altre 9-N

Girauta considera que el Govern central va actuar amb "ineptitud" al permetre la votació de la consulta alternativa i li demana que no torni a caure en el mateix "error"

abertran35860726 madrid  10 10 2016  albert rivera   juan carlos girauta y fe161010132425

abertran35860726 madrid 10 10 2016 albert rivera juan carlos girauta y fe161010132425 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

Ciutadans ja s'ha posat en guàrdia i, després de la cimera pel referèndum de divendres passat en què es va renovar l'aposta per la consulta pactada però sense abandonar la via unilateral, ha exigit al Govern de Mariano Rajoy que faci tot el possible per evitar un referèndum independentista i, si és necessari, que insti un jutge a demanar les claus als directors dels col·legis de Catalunya per impedir la col·locació de les urnes.

En una entrevista amb Europa Press, el portaveu parlamentari del partit taronja, Juan Carlos Girauta, ha mostrat la seva esperança que l'Executiu central hagi après de l'"error" comès el 9-N, quan va ser "molt inepte" al permetre la votació, l'ha acusat de "cert complex" i li ha reclamat que no entri en el "marc discursiu" del nacionalisme.

Girauta espera que en aquesta ocasió un jutge acabi demanant les claus als directors dels col·legis perquè les dipositin al jutjat. El dirigent de C's ha recordat que per a la consulta del 9 de novembre del 2014 els directors dels col·legis van rebre una carta de la Generalitat dient-los que posessin les urnes als centres educatius. Si la situació es repeteix, creu que haurien de rebre "una altra carta", aquesta vegada d'un jutge, en què es digui que "dipositin les claus del col·legi el dia d'abans i les recullin l'endemà al matí".

Segons Girauta, així "passarà el contrari del que va passar" i en lloc que tots els directors posin els seus centres a disposició, menys una directora que va dir que la mesura era "il·legal", pot ser que es "capgiri" i davant la "comminació d'un jutge" facin el que els ha dit aquest, en lloc de fer el que els digui la Generalitat de Catalunya.

CRITICA ELS "COMPLEXOS" DEL GOVERN AMB EL NACIONALISME

El dirigent de la formació taronja insisteix que el Govern "es va equivocar" al "descafeïnar la qüestió", "dient que no passava res" i que no tenia "efectes jurídics". Segons ell, aquesta manera d'actuar "només engrosseix el nacionalisme". A més, està convençut que el Govern "té un cert complex" i "es fica en el marc discursiu dels nacionalistes"."No entenc per què quan trepitgen Catalunya fan cara de nacionalistes tots", exclama, i recorda que a Ciutadans estan molt bregats en això que diuen, no els ha "contaminat l'ambient" i són capaços de defensar el mateix a casa seva, a Barcelona, o al passeig de la Castellana de Madrid.

Juan Carlos Girauta diu que està "una mica fart" del joc de les agendes independentistes perquè considera que el referèndum que estan anunciant ara ja l'han "viscut diverses vegades": "És el dia de la marmota, l'etern retorn". De tota manera, considera que l'independentisme "cada vegada enganya menys gent" sobretot "quan han dit tres o quatre vegades que en tal data hi haurà referèndum" o que "els pressupostos de la Generalitat seran els últims autonòmics i que els següents seran els d'un Estat independent" i després no passa. Per això, diu que li costa molt imaginar-se que els ciutadans que creuen en la independència no tinguin un "cabreig monumental" i que no pensin: "Aquests paios m'estan enganyant".

LA INDEPENDÈNCIA "NO PASSARÀ MAI"

Notícies relacionades

Girauta ha deixat clar que "no hi ha cap possibilitat que algú dins d'aquest territori passi per sobre de les lleis, declari la independència i comenci a governar un territori i no passi res". "No passarà mai", exclama, i recorda que, a més del Govern, hi ha un Estat que "segueix funcionant exactament igual". "Encara que el Govern" es relaxés hi ha el Tribunal Constitucional, i "els tribunals de justícia no són el Govern", avisa.

Segons Girauta, el que volen els independentistes és tenir a tothom discutint sobre el seu referèndum, però afirma que ell "ja no pica l'ham", i el que li sembla estrany és que "entre els seus encara hi hagi algú que el piqui".