CATALUNYA

Girauta qualifica Podem, Batasuna i els independentistes "d'aliança destructiva"

El portaveu de C's atribueix a una "venjança" la decisió del PSOE de treure poder al TC per sancionar els que desacaten

El diputat lamenta els "tics bipartidistes" d'alguns ministres com Nadal o "l'avidesa recaptatòria" de Montoro

El portaveu de Ciutadans Girauta, critica l’aliances de Podem, Batasuna i independentistes. / R.RAMOS / BEUROPA PRESS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El portaveu parlamentari de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha assegurat que veu en PodemBatasuna i els independentistes catalans una "aliança 'de facto" amb el projecte comú de destruir Espanya. Segons la seva opinió, aquests partits tenen "apassionants projectes destructius" i busquen les debilitats del país per pegar "més fort a veure si cau la casa (Espanya)".

Segons Girauta, la verdadera línia divisòria entre els polítics "no és d'ideologia", sinó que es traça entre la gent que volen construir i la que "vol destruir". Al primer grup, en què s'inclou, hi hauria els que adverteixen dels problemes, de les qüestions que necessiten reforma i es disposen "ràpidament" a formar aliances per fer aquestes reformes. En el grup dels que volen destruir, el dirigent de la formació taronja hi enquadra els "populismes d'índole nacionalista o d'índole d'extrema esquerra". "No cito l'extrema dreta perquè no està al Congrés, afortunadament", puntualitza.

DEROGACIÓ DE LA REFORMA DEL TC

En una entrevista amb Europa Press, Girauta també s'ha referit a la decisió del PSOE de votar al Congrés a favor de retirar atribucions sancionadores al Tribunal Constitucional (TC) per als que el desobeeixin, precisament en un moment en què a Catalunya hi ha una resolució del seu Parlament autonòmic per "desobeir el TC".

Segons la seva opinió, es tracta "d'un assumpte penós". "¿Amb aquest desafiament, retirarem al Congrés funcions executives al TC?. ¿Ens hem tornat bojos", exclama.

Girauta diu que no se sent estranyat perquè una decisió així la recolzin partits "antisistema o secessionistes", però sí que li estranya que ho hagi fet el PSOE, un partit que qualifica de "seriós".

Segons la seva opinió, es deu a una "venjança" dels socialistes contra el PP per no haver comptat amb ells per reformar el TC i donar-li atribucions sancionadores.

HI HA MINISTRES A LA CULTURA DEL BIPARTIDISME

El dirigent taronja creu per un altre costat que seria "un judici precipitat" dir que el PP dóna proiritat al PSOE per als pactes ignorant C's, però sí que admet que "hi ha ministres" en la "cultura estricta del bipartidisme".

"Hi ha ministres i ministres", exclama Girauta, i tot seguit es refereix al titular d'Energia, Álvaro Nadal, a qui acusa de faltar a la veritat quan va dir que C's no li havia enviat la proposta sobre la pobresa energètica, un assumpte que després va pactar amb el PSOE.

Segons la seva opinió, Nadal té un "tic bipartidista", mentre que hi ha altres ministres que "són més sensibles als nous temps", entre els quals cita la titular de Treball, Fátima Báñez.

Al ser preguntat per Cristóbal Montoro -que també va pactar el sostre de despesa, la via de dèficit i les mesures per enviar a Brussel·les amb el PSOE--, Girauta afirma que "és una altra cosa".

Notícies relacionades

Segons afirma, "l'avidesa recaptatòria" del titular d'Hisenda el va portar a "buscar el PSOE" perquè "sap que per apujar impostos el PSOE sempre està disponible".

Segons el dirigent centrista, no hi ha una "estratègia deliberada" entre el PP i el PSOE per mantenir el bipartidisme, però sí que creu que "és un tic"; no obstant, considera que Rajoy està "menys" en el "tic" i l'elogia assegurant que el president "no és allà per casualitat", sinó perquè "llegeix les coses més ràpid del que la gent creu".