Els anticapitalistes pressionen Errejón a presentar la seva llista al congrés de Podem

Urban afirma que el número 2 té el dret "i el deure" de formar una candidatura

El sector minoritari adverteix que presentarà la seva, encara que no tanca la porta a unir-se a la "proposta política d'Iglesias"

3
Es llegeix en minuts

L'eurodiputat de Podem Miguel Urban, representant del sector anticapitalista al partit, considera que el secretari polític, Íñigo Errejón, té el dret, i fins i tot el deure, de presentar una llista diferent de la de Pablo Iglesias de cara al congrés batejat com de Vistalegre II, per defensar les seves idees, i ha deixat clar que el seu sector presentarà la seva.

Això sí, ha afegit que "presentar una llista mai pot ser una amenaça". "Errejón està en el seu dret de presentar llista i de defensar les seves idees, no només és un dret, crec que és el deure de tots en un congrés poder defensar, fins i tot presentar llistes, defensant el model que creiem més adequat per a tots", ha dit en una entrevista a la Cadena Ser.

A més, preguntat si, com va fer a la Comunitat de Madrid, el sector anticapitalista acabarà pactant amb Iglesias, ha afirmat que els anticapitalistes tenen "la idea de muntar una llista pròpia que representi les propostes polítiques i organitzatives" que defensen, un Podem plural, proporcional i "impugnatori del règim del 78". I ha afegit que els acords a què puguin arribar "mai seran de noms entre Íñigo i Pablo, sinó de propostes polítiques".

Urban s'ha expressat així al conèixer-se els resultats de la consulta sobre les normes que regiran Vistalegre II. La votació va registrar un ajustada victòria per a la proposta del secretari general, amb un 41,57% de suport, davant el 39,12% dels inscrits que van apostar per les regles del joc impulsades per Errejón. La seva va obtenir un 10,5%.

L'eurodiputat creu que "s'ha de llegir aquesta votació, no tant en termes de mesurar el suport intern a Íñigo i a Pablo, sinó que molta gent ha votat no tant per les cares sinó per democràcia interna". 

ARA ES VEURÀ SI HI HA DIFERÈNCIES IDEOLÒGIQUES

A la seva manera de veure, una vegada tancat el debat de les normes és quan es comprovarà si hi ha diferències ideològiques entre els dos principals líders. Així, la qüestió de si Iglesias o Errejón estan desgastats o no és una cosa que es veurà a Vistalegre II, mentre que la votació el que fa és demostrar que hi ha un desig d'un Podem més plural i proporcional. 

Això, ha recordat, és el que els anticapitalistes han volgut sempre, i el que ha passat és que la proposta "Recuperar la il·lusió" d'Errejón "ha sabut connectar millor amb les ànsies de construir un Podem més plural". És més, ha recordat que en el primer congrés de Vistalegre els errejonistes van apostar justament pel contrari i van vèncer als anticapitalistes. 

Per Urban, el resultat de la consulta sobre les normes de Vistalegre II "és un toc d'atenció per a tots" perquè demostra un desig de més proporcionalitat i pluralitat. És més, ha remarcat que les propostes que reclamen sistemes més majoritaris sumen més suports que la que finalment va vèncer.

S'HA DE TENIR EN COMPTE EL RESULTAT

Amb tot, Urban no creu que el resultat obligui a reconsiderar el procediment de votació per a Vistalegre II --que serà el que van proposar Iglesias i Echenique-- sinó a tenir en compte el resultat en els documents polítics i organitzatius que es presentin i que s'aprovin.

Notícies relacionades

De fet, ha opinat que el sistema guanyador, el d'Iglesias i Echenique, és "moltíssim millor" que l'actual, el que es va aprovar fa dos anys i al qual s'ha referit com "les llistes planxa de Sergio Pascual", l'exsecretari d'organització, afí a Errejón, que va ser destituït fulminantment per Iglesias aran d'una crisi orgànica a Madrid.

Pel que fa a si Errejón ha de seguir com a portaveu parlamentari després de Vistalegre II, s'ha limitat a assenyalar que això ha de decidir-ho el Consell Ciutadà del partit i el grup parlamentari.